Πώς συνδέεται ο αθλητισμός με την ιστορία ή ακόμη και με την πολιτική;
Η απάντηση γίνεται περισσότερο εύκολη όταν αναμετρούνται η, έως και το όχι και τόσο μακρινό 1956, γαλλική αποικία του Μαρόκο, με την Γαλλία. Περασμένα; Ίσως. Ξεχασμένα; Σίγουρα όχι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στον αγώνα μεταξύ Γαλλίας – Τυνησίας, ο περίφημος εθνικός ύμνος της Μασσαλιώτιδας, αποδοκιμάστηκε έντονα. Να σημειωθεί πως τόσο η Τυνησία όσο και το Μαρόκο αποτελούσαν μέρος του γαλλικού αυτοκρατορικού οικοδομήματος το οποίο σταδιακά αποδομήθηκε μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τόσο οι πολιτισμικοί όσο και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν έντονοι διατηρώντας μια περισσότερο συναισθηματική διάσταση. Περνώντας στο σήμερα, αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν 54.000 Γάλλοι ζουν στο βασίλειο του Μαρόκου ενώ αντίστροφα, περισσότεροι από 1.000.000 Μαροκινοί είναι κάτοικοι Γαλλίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως σήμερα το βράδυ, ανεξάρτητα του αποτελέσματος, κάποιοι θα πανηυγρίζουν στα Ηλύσια Πεδία.
Ο σημερινός ημιτελικός λοιπόν, υπό το βλέμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Να υπενθυμίσουμε τα λόγια του Γάλλου Προέδρου την τελευταία φορά που επισκέφθηκε το Μαρόκο μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα αμφισβήτησης, που σταδιακά παίρνει την μορφή αντιαποικιακού κινήματος, προς το άλλοτε, προτεκτοράτο: «το Μαρόκο είναι φίλος και στρατηγικός εταίρος για τη Γαλλία.» Το μόνο που απομένει, είναι να φανεί αν το Μαρόκο είναι ικανό να αμφισβητήσει την κυριαρχία των Γάλλων κι εντός γηπέδου, στερώντας τους την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή που διατηρεί από το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.