Του Πέτρου Κιρκιλή
Τρία είναι τα ζητούμενα για την πολιτεία όταν καλείται να αντιμετωπίσει μια φυσική καταστροφή. Πρώτα από όλα, να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Δεύτερον, να συνεχίσουν να λειτουργούν οι βασικές υποδομές της χώρας δίχως προβλήματα. Τρίτον, όπου υπάρξουν σοβαρές ζημιές να αποκατασταθούν τάχιστα. Κανένα από αυτά τα ζητούμενα δεν βρήκε την απόκριση που θα περίμενε κανείς από τον κρατικό μηχανισμό μιας χώρας που θέλει να συγκαταλέγεται σε αυτές του αναπτυγμένου δυτικού κόσμου.
Από το πέρασμα της Μήδειας, τέσσερις συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Και αν η κάθε άλλο παρά ευτυχής συγκυρία με την πανδημια του κορωνοϊού δεν ευνοούσε την παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους, ο αριθμός αυτός, πιθανότατα, θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Χιλιάδες κάτοικοι της Αττικής και της Εύβοιας έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. Θαμμένοι στο χιόνι, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις δεν ευτύχησαν να δουν να περνάει από τη γειτονιά τους ούτε ένα εκχιονιστικό μηχάνημα. Όσο για το εθνικό οδικό δίκτυο, η απόφαση του κυρίου Χρυσοχοΐδη να κλείσει για δύο 24ωρα την Αθηνών-Λαμίας - αν και απέτρεψε γεγονότα περασμένων ετών με εγκλωβισμένους οδηγούς - αποτελεί τη μεγαλύτερη παραδοχή αδυναμίας λειτουργίας των δομών σε έκτακτες συνθήκες. Εθνική οδός... καλοκαιρίας.
Το ανησυχητικό είναι πως κανείς δεν σοκάρεται από την ανεπάρκεια του κράτους. Άλλωστε, το έργο είναι παλιό και ανεβαίνει στο πάλκο μας εδώ και δεκαετίες. Όταν η χώρα βιώσει μια εθνική τραγωδία, όταν υπάρξει μία μεγάλη καταστροφή, οι κάθε λογής αρμόδιοι σπεύδουν να παίξουν τον... μουτζούρη. Όπως, άλλωστε, συμβαίνει με την αποκοπή των κλαδιών πλησίον των στύλων της ΔΕΗ. Η περιφέρεια δείχνει τον ΔΕΔΔΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ τους δήμους, οι δήμοι τον ΔΕΔΔΗΕ και ο Πρωθυπουργός όλους τους παραπάνω. Στο τέλος της ημέρας δεν βρίσκεται κανείς για να αναλάβει την ευθύνη.
Οι εκπρόσωποι της πολιτείας είθισται να κρύβονται πίσω από την σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων. Ακούμε πως ήταν «ο χειρότερος χιονιάς των τελευταίων 40 ετών», πως «έπεσαν 600 δέντρα», και πως «χιόνιζε επί 36 ώρες». Ίσως να έχουν δίκιο. Για το χάλι των τελευταίων ημερών δεν φταίει κανείς. Φταίει μόνο ο κακός μας ο καιρός...