Ο έρωτας και το χρήμα δεν κρύβονται, αλλά μόνο η Εφορία δεν το βλέπει

Οι δηλώσεις του φόρου εισοδήματος για το 2023 απέδειξαν, ότι το σύνολο σχεδίου των ελευθέρων επαγγελματιών προτίμησαν να φορολογηθούν βάση του τεκμηρίου ελάχιστου εισοδήματος

Δόθηκαν σε δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία για τη φορολογία εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2023. Τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία είναι: Υποβλήθηκαν 9.017.477 δηλώσεις εισοδήματος με φορολογητέο εισόδημα 97,5δις ευρώ και εισπρακτέοι φόροι 10,2 δις. Το 50ο/ο δήλωσαν εισόδημα έως 7680 ευρώ  το χρόνο με βάση του τεκμηρίου ελάχιστου εισοδήματος, ενώ μόνο το 10ο/ο δήλωσε εισόδημα άνω των 20.842 ευρώ, που οι περισσότεροι είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Το περασμένο χρόνο ψηφίστηκε από τη  Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει  τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών βάση του τεκμηρίου ελάχιστου εισοδήματος  και βάση του οποίου υποβλήθηκαν οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος για το 2023. Πριν τη ψήφιση του το νομοσχέδιο είχε  προκαλέσει αντιδράσεις, συγκεντρώσεις και απεργίες  των ελεύθερων επαγγελματιών με πρωτοστάτες τους δικηγόρους,  που επειδή είναι άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και δεν δικαιούνται να απεργούν, βαφτίζουν την απεργία αποχή. Οι δηλώσεις όμως του φόρου εισοδήματος για το 2023 απέδειξαν, ότι οι διαμαρτυρίες ήταν προσχηματικές, γιατί το σύνολο σχεδίου των ελευθέρων επαγγελματιών προτίμησαν να φορολογηθούν βάση του τεκμηρίου ελάχιστου εισοδήματος και μόνο το 0,006 ο/ο προτίμησε να ελεγχθεί.

Σαφώς κάθε εργαζόμενος νομιμοποιείται ηθικά να διεκδικήσει ακόμα  και με απεργία καλύτερη αμοιβή για την εργασία του , που δεν συμβαίνει ,όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας ζητά κατά παράβαση της αρχής της φορολογικής ισότητας και της ίσης κατανομής των φορολογικών βαρών να μη φορολογείται για τεκμαρτό εισόδημα που αντιστοιχεί στο κατώτατο μισθό με το επιχείρημα, ότι το  70ο/ο των ελεύθερων επαγγελματιών   δεν κερδίζει και μάλιστα επί σειρά ετών  το ποσό αυτό. Φυσικά κανείς δεν πιστεύει τον ισχυρισμό αυτό , γιατί όλοι γνωρίζομε από ιδία πείρα τις αμοιβές ζητούν και εισπράττουν και χωρίς απόδειξη ιδίως οι τεχνικοί, γιατροί και δικηγόροι και πόσο δυσεύρετοι είναι. Εξάλλου το εισαγόμενο τεκμήριο είναι μαχητό και εξαιρούνται από αυτό οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και όσοι έχουν θέματα υγείας ή εποχική απασχόληση. Με τη ψήφιση του νομοσχέδιο  σταμάτησαν οι  αντιδράσεις των επαγγελματιών , γιατί η φορολογική επιβάρυνση είναι ήπια , απλά κάποιοι μικροεπαγγελματίες αποσύρθηκαν και συνταξιδοτήθηκαν. 

Τα έσοδα από τους αμέσους φόρους ανέρχονται σε  10,2 δις εκ των οποίων μόνο το 10ο/ καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες , ενώ καταβάλλουν 15ο/ο οι εισοδηματίες, 5ο/ο οι αγρότες, 38ο/ο οι μισθωτοί και 33ο/ο οι συνταξιούχοι δηλαδή σχεδόν μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούνται για εισοδήματα, που δεν μπορούν να κρύψουν. Χαρακτηριστικά οι δικηγόροι ακαθάριστα έσοδα που δεν ξεπερνούν τις 23.000 ευρώ, οι υδραυλικοί 29.46 και οι γιατροί 6.640, το καθαρό όμως φορολογητέο εισόδημα τους ανέρχεται στο 1/3 των παραπάνω ποσών. Το ΑΕΠ της χώρας μας υπερβαίνει τα 230δις πλέον 40ο/ο από τη μαύρη οικονομία, που καμιά κυβέρνηση δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ελέγξει, αλλά το μέγεθος της φοροδιαφυγής  φαίνεται από την επίδειξη πλούτου και τη dolce vita κάποιων, που δηλώνουν άνεργοι και που μερικοί από αυτούς εισπράττουν και επίδομα ανεργίας..

Σαφώς υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, όχι μόνο από τη μαύρη οικονομία (καύσιμα, τσιγάρα κλπ),αλλά και από τους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί ούτε αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου υπάρχουν, αλλά ούτε έχουν δοθεί κίνητρα στους  συνεπείς φορολογούμενος να ζητούν αποδείξεις, για να εκπέσουν τα ποσά από τα εισόδημα τους.

Το προηγούμενο έτος υπήρχαν 1658 νόμιμες φοροαπαλλαγές για εισοδήματα 45,5δις , που αν φορολογούνται θα απέφεραν 15,5 δις αμέσους φόρους δηλαδή πολύ περισσότερο από τα νομίμως φορολογούμενα εισοδήματα, ποσοστό κατά τη γνώμη μου απαράδεκτο και αμφιβάλλω, αν υπάρχει πραγματική δικαιολογία για τη χορήγηση τους ή είναι μεν νομότυπες ,αλλά χαριστικές.     Πιστεύω, ότι η σιωπηλή πλειοψηφία των συνεπών φορολογούμενων έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί για τις φορολογικές απαλλαγές και τους φοροφυγάδες ,που δεν αποκαλύπτονται υπό το πρόσχημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Δόθηκε στη δημοσιότητα  ένας  κατάλογος οφειλετών του Δημοσίου με τεράστια ποσά συνολικά άνω των 110 δις, που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν, αλλά η απορία παραμένει ,γιατί  οι αρμόδιες αρχές επέτρεψαν με τη μη έγκαιρη είσπραξη τη δημιουργία των χρεών αυτών και γιατί δεν αναζητήθηκαν ευθύνες.

Σαφώς είναι απαράδεκτο τα 90ο/ο των αμέσων φόρων να καταβάλλουν μόνο αυτοί που έχουν σταθερά και δηλούμενα εισοδήματα, που πλήττονται και από την ακρίβεια, γιατί δεν μπορούν να αναπροσαρμόσουν τα εισοδήματα τους, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η Πολιτεία να μη μπορεί να δημιουργήσει   αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και προσπαθεί μόνο με οριζόντια μαχητά τεκμήρια και όχι με πραγματικά, όπως πχ τις  μέσω τραπεζικών καρτών δαπάνες ή με τεκμήριο αυτοκινήτου, γιατί όλοι κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα κατά το πλείστον  με leasing, που το κόστος ανέρχεται στο ποσό του τεκμηρίου, να τη περιορίσει.

Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε, ότι η ΑΑΔΕ παρουσιάζει αρκετές επιτυχίες στο κυνήγι της φοροδιαφυγής κυρίως στη μη έκδοση αποδείξεων, αλλά πιστεύω, ότι μόνο η επιβολή προστίμων δεν είναι αποτελεσματικό μέσο, γιατί δεν τα πρόστιμα εισπράττονται και στη καλύτερη περίπτωση ρυθμίζονται σε 60 μηνιαίες δόσεις.