Να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα του αύριο

Ζούμε σε μια περίοδο ταχύτατων αλλαγών. Η όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, οι τεκτονικές αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, είναι δυνάμεις που μετασχηματίζουν τον κόσμο μας, τις οικονομίες, τις κοινωνίες, τον τρόπο ζωής μας τώρα και στο μέλλον.

Ζούμε σε μια περίοδο ταχύτατων αλλαγών. Η όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, οι τεκτονικές αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, είναι δυνάμεις που μετασχηματίζουν τον κόσμο μας, τις οικονομίες, τις κοινωνίες, τον τρόπο ζωής μας τώρα και στο μέλλον.

Σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να βρουν το στίγμα τους. Καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές, αλλά και να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες. Η πρόκληση είναι να μπορέσουν να επενδύσουν στην πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση, στην ενσωμάτωση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, στην προσέλκυση ταλέντου, στην παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Από την επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα κριθεί η πορεία της εθνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια –και βεβαίως ο στόχος της πραγματικής σύγκλισης με την Ευρώπη. Έχουμε κάθε λόγο να την υποστηρίξουμε, με συνένωση δυνάμεων, συναντίληψη και γόνιμες συνέργειες ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, την Πολιτεία, τους κοινωνικούς εταίρους, τον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης. 

Χρειάζεται όλοι να υιοθετήσουμε μια νέα, περισσότερο ενεργή – και προνοητική προσέγγιση – απέναντι στις τάσεις, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που φέρνει το μέλλον. Μια προσέγγιση, που θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε τον παράγοντα του αιφνιδιασμού, να ανιχνεύσουμε νωρίτερα και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τις ευκαιρίες που έρχονται. 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις κατανοούν τις προκλήσεις του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος. Αντιλαμβάνονται ότι η εξωστρέφεια, η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και πράσινων πρακτικών αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξή τους. Όμως ο βαθμός ετοιμότητας διαφέρει, ανάλογα με τον τομέα και – βεβαίως – με το μέγεθος της επιχείρησης. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε το ΕΒΕΑ τον περασμένο Απρίλιο, η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα, ωστόσο τα ποσοστά μειώνονται στον πληθυσμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Περισσότερες από 4 στις 5 επιχειρήσεις, θεωρούν την ψηφιακή μετάβαση πολύ σημαντική για την εξασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, όμως ο βαθμός σημαντικότητας του ψηφιακού μετασχηματισμού εμφανίζεται ανάλογος του μεγέθους της επιχείρησης – οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις φαίνεται να συγκαταλέγουν την ψηφιακή μετάβαση μεταξύ των πλέον κυρίαρχων στρατηγικών τους, ενώ οι μικρότερες φαίνεται να αναγνωρίζουν σε μικρότερο βαθμό τα οφέλη της ψηφιακής ωριμότητας. Αντίστοιχα, η πράσινη μετάβαση θεωρείται μείζονος σημασίας για περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις, όμως πάνω από τις μισές  δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σχετικά με το θέμα, σε ικανοποιητικό βαθμό. 

Είναι, επομένως, εμφανής η ανάγκη – πέρα από την παροχή επενδυτικών ενισχύσεων και κινήτρων – να εστιάσουμε στην εκπαίδευση, στην επιμόρφωση και στην καθοδήγηση των μικρότερων επιχειρήσεων, με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων, που φαίνεται να αντιμετωπίζουν. 

Στο ΕΒΕΑ εργαζόμαστε συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας να εφοδιάσουμε τις επιχειρήσεις με γνώσεις και εργαλεία, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις προκλήσεις του σήμερα, αλλά και του αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχουμε χρήσιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά και δράσεις ενημέρωσης και διάδοσης καλών πρακτικών σε θέματα πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, εταιρικής διακυβέρνησης κ.ά. Συμβάλλουμε στην οικοδόμηση σύγχρονων δεξιοτήτων, υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ και εργαστήρια εκπαίδευσης των επιχειρήσεων.

Έχουμε υπογράψει, επίσης, Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Κυβέρνησης, προκειμένου να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, να κατανοήσουν το εύρος και τη σημασία των αλλαγών που φέρνει το μέλλον και να προσπαθήσουν έγκαιρα να προετοιμαστούν.  Έχουμε ήδη διοργανώσει εξαιρετικά επιτυχημένες συζητήσεις για τους τομείς των τροφίμων, της υγείας, του εμπορίου, αλλά και για τα θέματα που αφορούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και για τις σύγχρονες προκλήσεις στην εργασία. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία, με τη δημιουργία ειδικών ομάδων εργασίας, τη διοργάνωση θεματικών εργαστηρίων. 

Η επιχειρηματικότητα είναι από τη φύση της ταυτισμένη με το κίνητρο για εξέλιξη, με την ικανότητα προσαρμογής σε συνθήκες που μεταβάλλονται. Σήμερα, ο μεγάλος εχθρός για τις επιχειρήσεις δεν είναι η αλλαγή, αλλά η στασιμότητα, ο εφησυχασμός. Το μέλλον δεν περιμένει και είναι στο χέρι όλων μας, να μην αφήσουμε τις εξελίξεις να μας προσπεράσουν. 


* Η κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου είναι Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού