Κλείσιμο

Της Ηλέκτρας Σιαλμά

Στον απόηχο της αποασυλοποίησης παρακολουθήσαμε διάφορα στην εποχή της πανδημίας πριν, κατά και μετά* τον εγκλεισμό. Και το μετά παρακαλώ κρατήστε το με αστερίσκο καθώς δεν έχει πει την τελευταία λέξη ο Covid-19. 

Είδαμε την δίκη Τοπαλούδη με ανατριχιαστικές ετυμηγορίες, γίναμε μάρτυρες του φθόνου που οδηγεί σε παθολογία και οπλίζει το χέρι με βιτριόλι. Και προτού συνειδητοποιήσουμε τί επιπτώσεις έχουν οι υγειο-κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες στην ζωή μας, ήρθε το εγκεφαλικό της υπόθεσης της μικρής Μαρκέλλας...

Και αφού η κοινή γνώμη εξοικειώθηκε με το παράλογο και ας βρυχάται εσωτερικώς το ελληνικό ήθος και οι αρχές του… 

Έρχεται η Πορτογαλία λοιπόν, στην αέναη ευρωπαϊκή προσπάθεια ειδικών και μη, στον συνεχή αγώνα του αποστιγματισμού της ψυχικής νόσου να κάνει εξώφυλλο γνωστού περιοδικού μόδας την  ψυχική ασθένεια. Κι αφού προσπαθώ να ερμηνεύσω μια τέτοια κίνηση διαβάζοντας και παρακολουθώντας δηλώσεις επιφανών επαγγελματιών της Ψυχικής Υγείας, αναρωτιέμαι αν ο στόχος ήταν η πώληση περισσοτέρων αντιτύπων ή απλά η ένταξη ως φυσιολογικού στην ζωή μας πλέον και την παθολογία. Η έλλειψη αντίληψης σε συνδυασμό με την πρόκληση μιας φωτογράφισης σε ψυχιατρική κλινική με την εικόνα της απόσυρσης και την έλλειψη αυτοεξυπηρέτησης πραγματικά μαρτυρά συναίσθηση των πασχόντων?
 
Δηλαδή «συμπάσχει» ο χώρος της μόδας την συμπτωματολογία των ψυχικών νοσημάτων? Αυτό είναι το μήνυμα, ή μήπως ο εμπνευστής της λεζάντας “the madness issue” απλώς εναρμόνισε την φωτογραφία με το περιεχόμενο του περιοδικού ή της περιρρέουσας ψυχολογίας του πλήθους. Όσες υποθέσεις και να αναπτύξω καμία δεν θα αγγίξει τις πωλήσεις του τεύχους( αν δεν αποσυρόταν) και την σκέψη των εμπνευστών ενός τέτοιου εξωφύλλου που εξυμνεί τον ψυχιατρικό εγκλεισμό και την απόσυρση. Εντάξει η Τέχνη έχει άφεση στην έκφραση και τον πόνο και ο κινηματογράφος μας έχει βομβαρδίσει με τέτοιες εικόνες. Ακόμα και πολλά εξώφυλλα βιβλίων είναι συγκλονιστικά παραστατικά του περιεχομένου τους. Αλλά πώς? Με την μορφή μιας υπόθεσης και όχι με την μορφή της μόδας. 

Δηλαδή από το ένα άκρο στο άλλο, ή «κωσταλέξι» ή μόδα… ; 

* Ηλέκτρα Σιαλμά MSc,Ψυχοθεραπεύτρια, www.elektrasialma.gr

TAGS: μόδα vogue