«Ελπίδα» : Η αλήθεια για τις ευθύνες - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου

Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ

  Η αλήθεια για το απόλυτο φιάσκο στην διαχείριση της πολιτικής κακοκαιρίας είναι, δυστυχώς, πολύ απλή:

1.  Απο την Κυριακή το μεσημέρι, οι μετεωρολόφοι γνώριζαν για την ακραία σφοδρότητα του φαινομένου και είχαν προειδοποιήσει για πρωτοφανείς χιονοκαταιγίδες από τη Δευτέρα ΤΟ ΠΡΩΙ.  

Μάλιστα, ειδικά για την Αττική, η μετεωρολόγος Ιωάννα Τσικουδή είχε τονίσει στο κεντρικό δελτίο του Σκάι, το βράδυ της Κυριακής, ότι:
 

ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ 9 ΜΕ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ  ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΕ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ. ΚΑΙ  ΘΑ ΚΟΡΥΦΩΘΟΥΝ,ΕΙΠΕ , ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΝΩ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ.
    ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΧΙΟΝΟΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.

Όταν την ρώτησα, πώς θα επιστρέψουν, όσοι θα ξεκινήσουν για την εργασία τους, μου απάντησε ότι  ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΟΥΝ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
       Αρα οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ.

   2.  Με αυτό το δεδομένο, Η ΛΥΣΗ ΗΤΑΝ ΜΙΑ:

         ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΡΓΙΑ Η ΔΕΥΤΕΡΑ, ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 06:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ.ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ.

     Ετσι, ουδείς θα είχε αποκλεισθεί πουθενά και οι δρόμοι θα ήταν ανοιχτοί για εκχιονιστικά και αλατιέρες.

  3. Από τη στιγμή που δεν έγιναν όλα αυτά, αλλά απλώς έκλεισε η νέα εθνική Αθηνών - Λαμίας για τα βαρέα οχήματα το πρωί της Δευτέρας, ΗΤΑΝ ΠΙΑ ΑΡΓΑ!

Ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου. Γιατί ήταν όλοι έξω, οι πιο πολλοί χωρίς αλυσίδες, κι όταν από τις 11- 12 το χιόνι πύκνωσε, άρχισαν να ακινητοποιούνται με αποτεέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες. Κι όταν ανακοινώθηκε ότι το Δημόσιο κλείνει 12 το μεσημέρι, ήταν η χαριστική βολή. Το αδιαχώρητο σε χιονισμένους, αδιάβατους δρόμους, χιλιάδες ακινητοποιημένοι και χιλιάδες αποκλεισμένοι στην Αττική Οδό. 
 

   4. Προφανώς οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού επέδειξαν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, ήταν από καθαρή τύχη. Όμως:

Κανείς ιδιώτης δεν μπορεί να κλείσει δρόμο. Έπρεπε, πρώτον η Τροχαία να είναι από το πρωί σε εισόδους της Αττικής Οδού και να μην επιτρέπει στα αυτοκίνητα να περνούν από τα διόδια χωρίς αλυσίδες και, δεύτερον, με κεντρική απόφαση  Ο ΔΡΟΜΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ,ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ,ΕΠΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΑΝΟΙΧΤΟΣ.

   5. Οποιαδήποτε άλλη λύση, πλην της προληπτικής κήρυξης αργίας και των προληπτικών περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΦΟΔΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ.


  ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ - ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΣΕ ΤΟΣΟ ΑΚΡΑΙΑ ΠΟΛΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΧΙΟΝΟΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ- ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΕΜΑΤΟΥΣ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.

 6. Το δίδαγμα για το μέλλον:

Επειδή είναι προφανές, ότι θα έχουμε όλο και πιο συχνά, ακραίες χιονοπτώσεις, ακραίες καταιγίδες που θα φέρνουν πλημμύρες και ακραίους καύσωνες, που θα φέρνουν και τεράστιες πυρκαγιές θα πρέπει  Ο  ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.


    ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ:  ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ,ΣΤΡΑΤΟ, ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΔΡΟΜΩΝ ΟΠΩΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ´ Η Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ , ΩΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ.


   ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ, ΟΧΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ- ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ,ΘΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ, ΘΑ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ, ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΑΝΑ ΛΕΠΤΟ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
  ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

Διότι αλλιώς, θα ψάχνουμε εκ των υστέρων, όπως τώρα, αν το είχαν πει οι μετεωρολόγοι, αν φταίει ο ιδιώτης παραχωρησιούχος για την Αττική Οδό  - ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΦΤΑΙΕΙ, ΑΛΛΑ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΑΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΙΑΣ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ -  αν φταίει η Περιφέρεια για τη Μεσογείων, τη Μαραθώνος και την Κατεχάκη - ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΦΤΑΙΕΙ-αν φταίει ο κάθε Δήμος, που ακόμη οι περισσότεροι μικρότεροι δρόμοι είναι ακαθάριστοι από τα χιόνια, αν φταίει η τροχαία που δεν έκλεισε δρόμους ή δεν έκανε ελέγχους για αλυσίδες και ...γενικώς, αν φταίει ο Στυλιανίδης ή οποιοσδήποτε άλλος.

Όπως σε κάθε ανάλογη μείζονα κρίση, οι ευθύνες θα καταλογισθούν και από τον πρωθυπουργό και από την δικαιοσύνη στην περίπτωση που εγκλήματος της Αττικής Οδού, και τελικώς, από τους πολίτες.

Όμως,  ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΤΟΠΙΝ…ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΦΙΑΣΚΟ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ.

     Άρα:  ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ, ΑΥΡΙΟ. ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ,ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΝΑΝ ΜΟΝΙΜΟ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ.

Αλλιώς:... Ραντεβού στο επόμενο φιάσκο, γιατί δυστυχώς πλέον, η φύση δεν συγχωρεί τα λάθη!