Taylor Swift: Πώς η τραγουδίστρια μετέτρεψε την καριέρα της σε μηχανή που «κόβει» χρήμα

Η καλλιτέχνιδα έχει περιουσία που ξεπερνά τα 570 εκατ. δολάρια 

Η Taylor Swift έχει ήδη κερδίσει αρκετά Grammy -μεταξύ των οποίων και το άλμπουμ της χρονιάς για το «Fearless», τον δεύτερο δίσκο της, που κυκλοφόρησε το 2008-, ενώ και οι συναυλίες της στην Ευρώπη «σκίζουν». 

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι λίγοι ήταν αυτοί που θεωρούσαν την Taylor Swift μια σοβαρή καλλιτέχνιδα. Η απόδειξη γι’ αυτό ήρθε στα MTV Video Music Awards του 2009, τη νύχτα που ο Kanye West εισέβαλε στη σκηνή για να επιμείνει ότι ο τίτλος του καλύτερου γυναικείου βίντεο έπρεπε να πάει στην Beyonce για το «Single Ladies» και όχι στη Swift για το «You Belong With Me». Κάποιοι υπερασπίστηκαν τα λόγια του ράπερ, αν και όχι την επιλογή του μηνύματος. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Όπως έκανε και η Shania Twain στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Swift αποφάσισε να απομακρυνθεί από τις country ρίζες της και να αγκαλιάσει την mainstream pop. Έκανε την πρώτη της εισβολή στο είδος με το άλμπουμ της «Red» του 2012, στο οποίο συμμετείχε ο πανίσχυρος Σουηδός παραγωγός Max Martin - το μυαλό πίσω από επιτυχίες όπως το «...Baby One More Time» της Britney Spears και το «I Kissed A Girl» της Katy Perry. Τελειοποίησε τη νέα της εικόνα δύο χρόνια αργότερα με το άλμπουμ 1989. Κέρδισε το βραβείο άλμπουμ της χρονιάς στα Grammy το 2016 και παραμένει ο δίσκος της με τις περισσότερες πωλήσεις, με περισσότερα από 10 εκατ. αντίτυπα.

Η Swift απέδειξε ότι ήρθε για να μείνει. Το δέκατο στούντιο άλμπουμ της, «Midnights», «έσπασε» πολλά ρεκόρ. Έγινε ο δίσκος με τις περισσότερες ακροάσεις στην ιστορία του Spotify κατά την ημερομηνία κυκλοφορίας του, με 184,6 εκατ. αναπαραγωγές σε μόλις 24 ώρες! Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 1,5 εκατ. αντίτυπα πουλήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα και τα τραγούδια του σάρωσαν το top 10 του Billboard Hot 100′. Τα άλμπουμ της Swift αντιπροσώπευαν, επίσης, ένα από τα 25 βινύλια που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ το 2022: το «Midnights» βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με 1,7 εκατ. αντίτυπα και το «Folklore», που κυκλοφόρησε αρχικά το 2020, κατέλαβε την έβδομη θέση με 174.000 αντίτυπα. Μπορεί η εποχή του streaming να έχει τερματίσει τις μέρες των αστρονομικών αριθμών πωλήσεων, αλλά τα νούμερά της πλησιάζουν αυτά των ποπ καλλιτεχνών στα τέλη του περασμένου αιώνα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Morning Consult αποκάλυψε ένα ενδιαφέρον στοιχείο: το 53% των Αμερικανών ενηλίκων θεωρούν τους εαυτούς τους θαυμαστές της τραγουδίστριας, ενώ το 16% αυτοαποκαλούνται φανατικοί θαυμαστές της. «Το φανατικό κοινό της Σουίφτ αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από millennials και κλίνει προς τους λευκούς και τους Δημοκρατικούς», αναφέρει η δημοσκόπηση. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυκλοφορία των εισιτηρίων για την τρέχουσα περιοδεία της, προκάλεσε την κατάρρευση της Ticketmaster, αφού έλαβε πάνω από 3,5 εκατ. κρατήσεις. 

Από τις 17 Μαρτίου που ξεκίνησε η περιοδεία της έχει γίνει πρωτοσέλιδο για τη θεαματική της παραγωγή και τα 44 τραγούδια που περιλαμβάνει, σε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες. Το Billboard προβλέπει ότι η περιοδεία θα αποφέρει 591 εκατ. δολάρια, ενώ το Forbes υπολογίζει τα κέρδη στα 620 εκατ. δολάρια. Ανεξάρτητα από το ακριβές νούμερο, θα είναι η πιο επικερδής περιοδεία σόλο καλλιτέχνη στην ιστορία: θα ξεπεράσει τα σχεδόν 408 εκατ. δολάρια που απέφερε η περιοδεία «Sticky & Sweet Tour» της Madonna το 2008 και το 2009. Έχοντας κατά νου ότι το Forbes εκτιμά ότι η περιουσία της θα ήταν 570 εκατ. δολάρια το 2022, η Swift θα κλείσει τη χρονιά μπαίνοντας στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.

Οι αστέρες της ποπ που φτάνουν σε αυτό το επίπεδο τείνουν να οφείλουν την περιουσία τους σε επιχειρηματικές συμφωνίες. Η Rihanna, για παράδειγμα, έφτασε σε καθαρή αξία 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 χάρη στη σειρά μακιγιάζ Fenty Beauty και τη μάρκα εσωρούχων Savage X Fenty. Αλλά η Swift έχει χτίσει μια αυτοκρατορία μόνο με τα τραγούδια της, από τις πωλήσεις δίσκων, τα δικαιώματα streaming - έχει 84 εκατ. μηνιαίους ακροατές στο Spotify - και τα εισιτήρια που εξαντλούνται μέσα σε λίγα λεπτά.

Πηγή: skai.gr