Ως άνθρωποι, όλοι έχουμε ξεχωριστές προσωπικότητες, συμπάθειες και αντιπάθειες—και αυτό είναι που μας καθιστά μοναδικούς και ιδιαίτερους.
Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχει νόημα στην κατηγοριοποίηση των ανθρώπων ως μέσο για να κατανοήσουμε ποια κοινά στοιχεία μοιράζονται και μπορούν να διευκολύνουν τη σύνδεσή τους με τους άλλους. Ένας συνηθισμένος τρόπος κατηγοριοποίησης των ανθρώπων είναι σε εξωστρεφείς και εσωστρεφείς προσωπικότητες. Αυτή η σημαντική διαφορά στον χαρακτήρα του καθενός ως προς την άνεση με τις διαπροσωπικές σχέσεις και ασχολίες, μπορεί να κάνει τους συντρόφους σε μία σχέση εσωστρεφούς-εξωστρεφούς να αναρωτιούνται αν η αναντιστοιχία μπορεί να λειτουργήσει τελικά μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τη θεραπεύτρια σχέσεων Tracy Ross, οι σχέσεις εσωστρεφούς-εξωστρεφούς είναι αρκετά συνηθισμένες και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι λαχταρούν την ισορροπία.
«Οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς έλκονται μεταξύ τους λόγω των διαφορών τους», λέει η Ross. Κατά κάποιο τρόπο, αυτή η ανάγκη ισορροπίας μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά σε ένα ζευγάρι, καθώς ο εξωστρεφής μπορεί να βοηθήσει τον εσωστρεφή όταν νιώθει ότι χρειάζεται περισσότερη κοινωνικοποίηση στην ατζέντα του κι αντίστοιχα ο εσωστρεφής να στηρίξει τον εξωστρεφή όταν αισθάνεται καταβεβλημένος από τις συναναστροφές του.
Αυτό το σενάριο, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε κάποια προβλήματα στις σχέσεις – ιδιαίτερα όταν οι σύντροφοι δεν επικοινωνούν ειλικρινά μεταξύ τους. «Η επικοινωνία είναι η ραχοκοκαλιά κάθε σχέσης», λέει η Ross. «Επικοινωνία σημαίνει πραγματικά να καταλαβαίνετε ο ένας τις ανάγκες του άλλου, να κατανοήσετε και να σεβαστείτε ότι είστε διαφορετικοί και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας προκειμένου να μάθετε να προσαρμόζεστε όταν χρειάζεται». Ενώ με υγιή επικοινωνία είναι δυνατή μια σχέση εσωστρεφούς-εξωστρεφούς, υπάρχουν πιθανά εμπόδια που πρέπει να γνωρίζεις εάν βρίσκεσαι σε μία τέτοια συνθήκη.
- Συμβιβασμός στις κοινωνικές δεσμεύσεις
«Για έναν εξωστρεφή, δεν είναι απλώς συναρπαστικό να γνωρίζει νέους ανθρώπους – είναι ένας τρόπος για να ανεφοδιάζεται με καύσιμα», λέει η Ross. Γι’ αυτό οι εξωστρεφείς μπορεί να θέλουν να βγαίνουν έξω περισσότερο από τον εσωστρεφή σύντροφό τους. Ανεξάρτητα από τον ρόλο που διαδραματίζεις στη σχέση εσωστρεφούς-εξωστρεφούς, η κατανόηση κρίνεται απαραίτητη.
Εάν είσαι ο εξωστρεφής, θα σε βοηθήσει να θυμάσαι ότι ο σύντροφός σου είναι πιο πιθανό να εξαντληθεί από τις συχνές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να σέβεσαι την επιθυμία του να μην σε ακολουθεί κάθε φορά. Δώσε λίγο περισσότερο χρόνο στον σύντροφό σου όταν θέλεις να πάτε κάπου μαζί και μην του το προτείνεις τελευταία στιγμή, μια και ο εσωστρεφής χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί διανοητικά και ψυχολογικά για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Ομοίως, εάν είσαι ο εσωστρεφής στη σχέση, είναι σημαντικό να κατανοείς ότι ο σύντροφός σου μπορεί να έχει ανάγκη την κοινωνική αλληλεπίδραση για να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του. Ίσως συνειδητοποιήσεις ότι το να κάνεις κάτι που θα ευχαριστήσει τον σύντροφό σου, ακόμα κι αν δεν είναι η πρώτη σου επιλογή, θα του δώσει χαρά και θα εκτιμήσει την προσπάθειά σου.
- Το αίσθημα ευνουχισμού του εσωστρεφούς από τις αλληλεπιδράσεις του εξωστρεφούς
Υπάρχει συχνά η αντίληψη πως οι εξωστρεφείς ιδιότητες είναι προτιμότερες σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις. Έχοντας αυτό κατά νου, καταλαβαίνουμε ότι οι εσωστρεφείς μπορεί να νιώθουν ότι ευνουχίζονται από τον κοινωνικό τους σύντροφο στα κοινωνικά περιβάλλοντα. «Το κλειδί εδώ», λέει η Ross, «είναι να θυμόμαστε ότι και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές έχουν τα δυνατά τους σημεία και τις καταστάσεις στις οποίες λάμπουν, απλά οι κοινωνικές συγκεντρώσεις είναι το ατού των εξωστρεφών».
- Διαφορετικές προσεγγίσεις στα επιχειρήματα
Η Ross λέει ότι οι εξωστρεφείς τείνουν να λένε ό,τι τους έρχεται στο μυαλό κατά τη διάρκεια ενός καυγά, επειδή ένας τρόπος με τον οποίο επεξεργάζονται τις πληροφορίες είναι με το να ακούν τον εαυτό τους να μιλάει για αυτές.
Οι εσωστρεφείς, ωστόσο, συνήθως δεν ανταποκρίνονται, εκτός εάν είναι σίγουροι για το πώς νιώθουν ή τι σκέφτονται για ένα θέμα. Έτσι, όταν ένας εξωστρεφής είναι έτοιμος να μιλήσει, ένας εσωστρεφής μπορεί κάλλιστα να μην είναι—κι αυτό ενδεχομένως να θέτει τα θεμέλια για μετέπειτα καυγάδες.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμα διαφωνία είναι ότι οι εξωστρεφείς μπορεί να θεωρήσουν τη σιωπή ενός εσωστρεφούς ως ένδειξη αδιαφορίας. Αυτό που είναι πιο πιθανό, όμως, είναι ότι ο εσωστρεφής ξεχωρίζει πώς νιώθει, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί, αντί να αντιδράσει (και αυτό ίσως είναι καλό).
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.