Ευελιξία: Σε ποιες φάσεις της ζωής σου αλλάζει και από τι επηρεάζεται

Έχεις παρατηρήσει ποτέ μικρά παιδάκια να παίζουν; Να χορεύουν, να κινούνται. Σε κάνουν να αναρωτιέσαι εάν έχουν κόκκαλα. Και με το δίκιο σου αφού δείχνουν να έχουν μια απίστευτη ευελιξία. Μια ευελιξία βέβαια που και εσύ είχες κάποτε.

Άρα, γιατί πια δεν νιώθεις να έχεις την ίδια ευελιξία με παλιά; Φταίει η ηλικία; Φταίει που δεν γυμνάζεσαι τακτικά; Μάλλον ήρθε η ώρα να μάθεις τι επηρεάζει την ευελιξία σου και πώς αλλάζει ανάλογα με τις φάσεις της ζωής σου.

Ευελιξία και ηλικία

Ναι προφανώς και όσο μεγαλώνεις δεν έχεις την ίδια ευελιξία που είχες όταν ήσουν δέκα ετών. Καθώς γερνάμε η ευελιξία απαιτεί δουλειά. Μέχρι περίπου τα 30 έτη το σώμα σου κρατάει περισσότερο νερό, οι μύες λειτουργούν πιο σωστά και δεν είσαι τόσο επιρρεπής σε τραυματισμούς. Και εάν τραυματιστείς θεραπεύεσαι πολύ εύκολα. Μετά τα 35 τα πράγματα αλλάζουν. Μαζί τους αλλάζει και η ευελιξία σου.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Journal of Aging Research, άνδρες και γυναίκες βιώνουν μια μείωση της ευελιξίας των αρθρώσεων ώμου και ισχίων κατά περίπου έξι βαθμούς ανά δεκαετία μεταξύ των ηλικιών από 55 έως 86 ετών. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι μετά τα 55 τους παραιτούνται από την προσπάθεια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι φυσικά ευέλικτοι. Απλά η ευελιξία του μέσου ατόμου για να διατηρηθεί θέλει λίγη περισσότερη προσπάθεια από ό,τι πριν.

Ευελιξία και περίοδος

Εννοείται πως ένα άλλος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την ευελιξία σου είναι η περίοδός σου. Παρόλο που δεν υπάρχει έρευνα που να συσχετίζει τις αλλαγές στις ορμόνες με την ευελιξία, πολλές γυναίκες που έχουν στη ζωή τους την τακτική άσκηση έχουν παρατηρήσει πως κατά τη διάρκεια της περιόδου τους αισθάνονται το σώμα τους διαφορετικό χωρίς να μπορούν να κάνουν τις ασκήσεις που έκαναν λίγες μέρες πριν.

Το σημαντικό είναι να μην πιέζεις το σώμα σου να φτάσει στο μέγιστο της ευελιξίας του όταν δεν νιώθεις πως το αντέχεις.

Ευελιξία και εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απελευθερώνονται ορισμένες ορμόνες που αυξάνουν την ευελιξία της γυναίκας έτσι ώστε να μπορεί να γεννήσει με περισσότερη ευκολία. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους μυς που περιβάλλουν το στομάχι και τη λεκάνη, αλλά μπορεί να επηρεάσει και ολόκληρο το σώμα.

Έτσι πολλές γυναίκες νιώθουν επιπλέον ευελιξία στην εγκυμοσύνη. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό ή κακό, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζεις γιατί μπορεί να τραυματιστείς άθελά σου. Εάν παρατηρήσεις για παράδειγμα ότι είσαι υπερβολικά ευέλικτη με τρόπους που δεν ήσουν στο παρελθόν, ειδικά στις κύριες αρθρώσεις σου όπως τα γόνατα, τους γοφούς και τους ώμους, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου.

Ευελιξία και εμμηνόπαυση

Μείωση της ευελιξίας μπορεί να εντοπιστεί και σε μία άλλη φάση της ζωής μας, στην εμμηνόπαυση. Είναι αυτή η περίοδος που πρέπει να εργαστείς ακόμα σκληρότερα αφού αλλάζει η οστική πυκνότητα και γίνεσαι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς, κάτι που περιορίζει την ευελιξία σου.

Διαβάστε ακόμη

Όσα πρέπει να δεις και να κάνεις 7 μέρες στην Κρήτη, όπως τα προτείνει μία ντόπια

Πώς να διαχειριστείς την εποχιακή κατάθλιψη του καλοκαιριού

Πηγή: SAVOIRVILLE