Ισραήλ: Τι έδειξε μελέτη για την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης εμβολίου έναντι της Όμικρον

Μια τέταρτη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 ενισχύει τα αντισώματα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από την τρίτη δόση, ωστόσο δεν επαρκεί για την πρόληψη μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ.

Το ισραηλινό Ιατρικό Κέντρο Σεμπά χορήγησε δεύτερες αναμνηστικές δόσεις σε κλινική δοκιμή σε μέλη του προσωπικού του και εξετάζει την επίδραση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer σε 154 άτομα μετά από δύο εβδομάδες και της ενισχυτικής δόσης της Moderna σε 120 άτομα μετά από μία εβδομάδα, δήλωσε η Γκίλι Ρεγκέρ Γιοχάϊ , διευθύντρια της Μονάδας Μεταδοτικών Ασθενειών.

Τα εμβόλια προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων «ακόμα και λίγο υψηλότερα από ό,τι είχαμε μετά την τρίτη δόση», είπε η Ρεγκέρ Γιοχάϊ.

«Ωστόσο, αυτό μάλλον δεν επαρκεί για την Όμικρον», είπε σε δημοσιογράφους. «Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία και για την αποτροπή μόλυνσης από την Όμικρον είναι πιθανόν πολύ υψηλό για το εμβόλιο, ακόμα κι αν είναι καλό εμβόλιο».

Τα ευρήματα, τα οποία το ιατρικό κέντρο είπε ότι ήταν τα πρώτα του είδους τους παγκοσμίως, είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Το Ισραήλ ήταν η χώρα που ξεκίνησε με ταχύτερους ρυθμούς τους αρχικούς εμβολιασμούς πριν από ένα χρόνο και τον περασμένο μήνα άρχισε να προσφέρει μια τέταρτη δόση εμβολίων, ή μια δεύτερη αναμνηστική, στις πιο ευάλωτες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συντομεύσει σε πέντε από επτά ημέρες την υποχρεωτική χρονική περίοδο καραντίνας για όσους διαγνώστηκαν θετικοί στην Covid-19, μετά από μια αρχική μείωση του χρονικού διαστήματος την περασμένη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι νοσούντες είναι ασυμπτωματικοί.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η περίοδος απομόνωσης ήταν 10 ημέρες.

Η τελευταία απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη, εναρμονίζει το Ισραήλ με τις συστάσεις των ΗΠΑ.

Το μέτρο απαιτεί από τους νοσούντες επίσης αρνητικό τεστ αντιγόνου που θα κάνουν στο σπίτι πριν λήξει η απομόνωση, ανέφερε το υπουργείο.

Ο πρωθυπουργός Νάφταλι Μπένετ δήλωσε ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον και ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε απομόνωση έχει μετατραπεί σε επιβαρυντικό παράγοντα για την ισραηλινή οικονομία.

«Αυτή η απόφαση θα μας επιτρέψει αφενός να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε τη δημόσια υγεία και αφετέρου, να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της οικονομίας σε αυτήν την περίοδο, παρότι αυτό είναι δύσκολο", ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ασφάλεια αυτό το κύμα», τόνισε ο Μπένετ.

Ο συντονιστής της ισραηλινής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Σαλμάν Ζάρκα, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο μεταδοτικοί κατά τις πρώτες τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ