Tα «Δίδυμα σπίτια» της Λάρισας – Αγώνας για να κριθούν διατηρητέα τα αρχιτεκτονικά στολίδια της πόλης

Τα αρχιτεκτονικά στολίδια της πόλης στην οδό 31ης Αυγούστου, που «ρημάζουν» εγκαταλελειμμένα εδώ και δεκαετίες - Η ιστορία τους

Πολύ κοντά στο να χαρακτηριστούν διατηρητέα είναι τα «δίδυμα σπίτια» της Λάρισας, τα αρχιτεκτονικά στολίδια της πόλης στην οδό 31ης Αυγούστου, που «ρημάζουν» εγκαταλελειμμένα εδώ και δεκαετίες. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», το Τμήμα Διατηρητέων Κτιρίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος απέστειλε στο Υπουργείο Πολιτισμού αιτιολογική έκθεση «για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των κτιρίων που βρίσκονται επί των οδών 31ης Αυγούστου 9 και 31ης Αυγούστου και Λορέντζου Μαβίλη, στο Ο.Τ. 984Β, στον Δήμο Λαρισαίων, την οποία και διαβίβασε στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων».

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων Νίκος Καλτσάς, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση διάσωσης των δύο αξιόλογων κτιρίων με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που έχουν απομείνει στην πόλη, και ο Δήμος Λαρισαίων θα στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο αυτήν την πορεία.

Τα «δίδυμα σπίτια» συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σε κατάλογο αξιόλογων κτισμάτων της Λάρισας που έχει συντάξει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, με στόχο τη διάσωσή τους και σχετικό έγγραφο- πρόταση για να κριθούν διατηρητέα έχει αποστείλει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Επίσης, το ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας συμπεριλαμβάνει τις εν λόγω οικίες σε σχετική μελέτη που έχει συντάξει ομάδα εργασίας μελών του, το 1994.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τον γιατρό - ιστορικό ερευνητή, Νίκο Παπαθεοδώρου, «Μέχρι το 1994 τα όμοια κτίσματα στην περιοχή ήταν τρία. Το τρίτο βρισκόταν στη γωνία των οδών Μαβίλη και Δροσίνη, πίσω ακριβώς από το γωνιακό από τα δίδυμα. Παλαιότερα υπήρχε και τέταρτο όμοιο κτίσμα επί της 31ης Αυγούστου, δίπλα από τα σημερινά δίδυμα. Επομένως, μπορούμε να μιλάμε για τετράδυμα σπίτια.

σπιτια

Πηγή φωτογραφίας onlarissa

Η ακριβής χρονολογία κατασκευής τους δεν είναι γνωστή. Πιθανολογείται ότι είναι κτίσματα της τρίτης δεκαετίας του 20ού αιώνα. Ιδιοκτήτης και κατασκευαστής ήταν ο εστιάτορας Γεώργιος Νατάκιας. Περί το 1914 ο Νατάκιας ήλθε από την Αθήνα στη Λάρισα. Νοίκιασε ένα κατάστημα στην οδό Πανός, το μετέτρεψε σε εστιατόριο-ταβέρνα και το 1915 άρχισε να το λειτουργεί με το όνομα «Η Αφθονία». Με τα χρήματα που συγκέντρωσε από την επαγγελματική του δραστηριότητα έκτισε, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Κώστας Περραιβός, τρία ή τέσσερα όμοια σπίτια στη γωνία των σημερινών οδών 31ης Αυγούστου και Μαβίλη. Σήμερα έχουν διασωθεί τα δύο εξ αυτών.

Η κατοικία η οποία καταλαμβάνει τη γωνία των οδών 31ης Αυγούστου και Μαβίλη, πωλήθηκε στις 30 Απριλίου 1928 από τον ιδιοκτήτη Γεώργιο Νατάκια στον ιατρό Κοσμά Κατσίγρα του Γεωργίου.

Στις 17 Αυγούστου 1933 ο Κοσμάς Κατσίγρας το πώλησε στον κτηματία Αντώνιο Γκαρανέ του Ιωάννου (Μεγαλόβρυσο Αγιάς 1888-Νέα Υόρκη 1978). Το κτίσμα αυτό χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια, είτε ως κατοικία είτε ως επαγγελματική στέγη. Σήμερα ανήκει στα τέκνα του αγοραστού Ζήση-Απόστολο, Ιωάννη και Άννα Γκαρανέ, άτομα μεγάλης ηλικίας, τα οποία κατοικούν στη Νέα Υόρκη και ουσιαστικώς έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

σπιτι

Πηγή φωτογραφίας onlarissa

Η δεύτερη κατοικία έχει πρόσοψη επί της 31ης Αυγούστου και βρίσκεται παραπλεύρως της προηγούμενης. Άγνωστο πότε, περιήλθε στην ιδιοκτησία του εμπόρου της Λάρισας Ηλία Τριανταφύλλου, ο οποίος στις 12 Απριλίου 1938 την πώλησε στην Ελένη χήρα του Γεωργίου Γκουλιάμα. Η τελευταία με διαθήκη της μεταβίβασε στις 27 Αυγούστου 1946 την κατοικία στην ανιψιά της Αντωνία, χήρα Ιωάννη Οικονόμου. Με τη σειρά της η τελευταία την πώλησε στις 7 Φεβρουαρίου 1989 στον ανιψιό της Νικόλαο Οικονόμου του Στάμου, στην κυριότητα του οποίου υπάρχει μέχρι σήμερα.

Τόσο το ισόγειο (ημιυπόγειο) όσο και ο όροφος διαθέτουν τέσσερα δωμάτια, με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, και επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική ξύλινη σκάλα. Στον όροφο έμεναν οι ιδιοκτήτες, ενώ στο ισόγειο συνήθως στεγάζονταν οι οικιακοί βοηθοί. Μέχρι το 2004 κατοικείτο από την οικογένεια Νικολάου Οικονόμου και έκτοτε παραμένει ακατοίκητο».

Πηγή: skai.gr