Σε λειτουργία το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας: Τέλος οι επισκέψεις στον ΕΦΚΑ για τους εν αναμονή συνταξιούχους

Καταργείται η αλληλογραφία, οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι επισκέψεις στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για θέματα που αφορούν στην πορεία συνταξιοδότησης

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ένα ακόμη όπλο κατά της γραφειοκρατίας ενεργοποιεί το Υπουργείο Εργασίας με την λειτουργία του Ψηφιακού Δωματίου Επικοινωνίας. Η επαφή του εν αναμονή συνταξιούχου με τον ΕΦΚΑ μπαίνει πια στην ψηφιακή εποχή επιταχύνοντας την διαδικασία έκδοσης της σύνταξης.  

Τέλος για τον εν αναμονή συνταξιούχο της ανταλλαγής ατέρμονων επιστολών – οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις χάνονταν στο μεσοδιάστημα – με τον ΕΦΚΑ στις οποίες πολλές φορές ο ασφαλισμένος δεν καταλάβαινε τι είδους έγγραφα ζητούσε ο οργανισμός για να προχωρήσει την αίτηση του.  

Τέλος και τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα για διευκρινήσεις και ερωτήσεις, τέλος και οι επισκέψεις και η αναμονή στην ουρά για την προσκόμιση των απαιτούμενων εγγράφων – στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έβγαζε άκρη. 

Με το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας όλη η επικοινωνία του εν αναμονή συνταξιούχου με τον ΕΦΚΑ γίνεται ψηφιακά. Μέσω του chatroom της νέας υπηρεσίας που εγκαινιάστηκε θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να «συνομιλεί» με τον υπάλληλο που έχει επιφορτιστεί με την έκδοση της σύνταξης του και να ενημερώνεται για το αν απαιτείται ή όχι η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών τα οποία θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία σε κάποιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ. Θα μπορεί ακόμη σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνεται για την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης του.  

Η νέα υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ , https://www.efka.gov.gr/el/psephiako-domatio-epikoinonias αλλά και την ενιαία δικτυακή πύλη του Δημοσίου www.Gov.gr. 

Εξυπακούεται ότι την νέα υπηρεσία μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν μόνοι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα συνταξιοδότησης τους.  

Εκτός από την εξαφάνισης της ταλαιπωρίας, το νέο εργαλείο- το οποίο συν καιρώ θα επεκταθεί σε όλες τις συναλλαγές πολιτών- ΕΦΚΑ - θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία έκδοσης συντάξεων. Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες συντάξεις αναμένεται να έχουν υποχωρήσει κάτω από τις 60.000 στο τέλος Ιουνίου και το υπουργείο Εργασία στοχεύει στον μηδενισμό τους έως το τέλος του καλοκαιριού.  

Πηγή: skai.gr