Κορωνοϊός- Πέτσας: Παρατείνονται έως τις 4 Μαΐου τα μέτρα

Την παράταση για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 4 Μαΐου, της ισχύος των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού που θα έληγαν αυτή τη Δευτέρα 27 Απριλίου ανακοίνωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και σε όλη τη διάρκεια αυτής «επιδεικνύουμε υψηλό αίσθημα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας». Τόνισε ότι «μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή, σε μια νέα κανονικότητα όπου πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει».

Είπε χαρακτηριστικά ότι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για αυτή τη νέα κανονικότητα «επειδή τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς, δούλεψαν. Και δούλεψαν γιατί τα ακολουθήσαμε. Όλοι μαζί σε μια ξεχωριστή στιγμή ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας». Είναι σαφές ότι «η επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και -δυστυχώς- των θυμάτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού», πρόσθεσε και έδειξε γραφήματα που απεικονίζουν αυτή την πορεία.

«Αυτή η εικόνα δεν είναι για να μπει στο αρχείο ούτε για να αλληλοσυγχαιρόμαστε», επεσήμανε. «Είναι για να μας θυμίζει από την αρχή γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα. Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

«Επιστρέφοντας στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε συνήθειες όπως το πλύσιμο χεριών η αποφυγή επαφών κλπ.» επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων στα κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της η πανδημία του κορωνοϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Οι θέσεις μας είναι γνωστές από την επιστολή που συνυπέγραψε ο πρωθυπουργός. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια. Θα επισημάνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα για τη συνέχιση των ελεύθερων μετακινήσεων»

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στους εξής βασικούς άξονες:

- Σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ξέρουμε τι δε χρειαζόμαστε. Δε χρειαζόμαστε νέα δάνεια αλλά επιχορηγήσεις

- Η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η επιδημία επέβαλε προσωρινά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας μέτρα παρέκκλισης. Η επιστροφή στην κανονικότητα όμως προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες οι οποίες είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν μπορεί για παράδειγμα να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα και να μη λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς

Ο κ. Πέτσας στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η απαίτηση από τις ηγεσίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη υγειονομική κρίση που σαφώς προκαλεί και οικονομική κρίση. «Η Ευρώπη χρειάζεται κοινές πολιτικές κι ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο», όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός «για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο».

Στόχος είναι να πείσουμε τις αγορές αλλά και τους ευρωπαίους πολίτες ότι «η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές ο πρωθυπουργός με τον κ. Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας «είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και ζήτησε να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας».

Σε ερώτηση αναφορικά με το από πού θα καλυφθεί το κονδύλι για το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στους επιστήμονες, ο κ. Πέτσας απάντησε πως θα καλυφθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ένα μέρος από κοινοτικούς πόρους.

Ερωτώμενος για το αν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Ναι, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόοδος στο θέμα της προστασίας της α' κατοικίας, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «είμαστε πολύ κοντά και σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις... «Δεν υπάρχει πλαν Β, μόνο πλαν Α. Το νέο πτωχευτικό δίκαιο να μάθουν όλοι ποιο είναι και δεν γίνεται να βγάζουμε κόσμο από το σπίτι όταν ζητάμε να μείνουν εκεί. Θα υπάρξει σχέδιο που θα ενημερωθείτε»

Όσον αφορά το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο κ. Πέτσας ανέφερε:

«Ενώ η Κυβέρνηση εστιάζει στην ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού και την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται, την ίδια στιγμή συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σε 3 βασικούς άξονες:

(α) την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στο σχολείο,

(β) στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου στο σχολείο και

(γ) βελτιωτικές ρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπουν:

- Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

- Αγγλικά στο νηπιαγωγείο.

- Ενίσχυση της διδασκαλίας της Πληροφορικής, των Ξένων Γλωσσών, των Κλασικών Γραμμάτων και της Φυσικής Αγωγής.

- Ρυθμίσεις για την αξιολόγηση στις σχολικές μονάδες.

- Επανασύσταση του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων με σταδιακή εφαρμογή.

- Ρυθμίσεις που αφορούν στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα:

- Ενισχύεται και διευρύνεται ο θεσμός των Πρότυπων Σχολείων και Πειραματικών Σχολείων.

- Θεσπίζονται κίνητρα και ρυθμίσεις για την πλήρωση των κενών στα σχολεία και στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

- Εισάγονται ρυθμίσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού και θεσμοθετείται ο «Εκπαιδευτικός Εμπιστοσύνης».

Σε ό,τι αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση:

- Πρώτον ενισχύεται η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων καθώς προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από κάθε Α.Ε.Ι. χωρίς υποχρεωτική συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση Υπουργού. Θεσμοθετούνται τα κοινά (joint) και διπλά (dual) προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων Α.Ε.Ι., αλλά και θερινά προγράμματα στα Α.Ε.Ι. Παράλληλα παρέχονται διευκολύνσεις για την προσέλκυση και τη διαμονή αλλοδαπών φοιτητών.

Δεύτερον, αλλάζει ο τρόπος ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών, καθώς θεσμοθετείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, προβλέπεται ηλεκτρονική ψηφοφορία και καθιερώνεται η 4ετής θητεία.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών, καθιερώνεται για πρώτη φορά πρόσθετο ακαδημαϊκό κριτήριο, εξορθολογίζονται τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και εισάγεται η καινοτομία του β' κύκλου μετεγγραφών που θα προβλέπει την περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου».

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας σημείωσε μια σημαντική εξέλιξη στην Ε.Ρ.Τ.: «Επενδύοντας και εκσυγχρονίζοντας προσπάθειες ετών και προηγουμένων διοικήσεων, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έθεσαν από χθες σε λειτουργία την πλατφόρμα της υβριδικής Ε.Ρ.Τ.

Έτσι, ο τηλεθεατής μπορεί να βρεθεί σε ένα νέο περιβάλλον, το οποίο σχεδίασαν οι τεχνικοί της δημόσιας τηλεόρασης και που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πλατφόρμες του Netflix, της Amazon, ή της Apple. Αυτή τη στιγμή, η Ε.Ρ.Τ. προσφέρει εντελώς δωρεάν 24 ξένες ταινίες, 12 ξένα σήριαλ, 10 βραβευμένες σειρές ντοκιμαντέρ, 13 γνωστές σειρές παιδικού προγράμματος και βέβαια όλα τα μαθήματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας που μεταδίδονται κάθε πρωί από την Ε.Ρ.Τ.2.

Μαζί με αυτά, θα βρει 20 ιστορικές εκπομπές-αφιερώματα σε ισάριθμους σπουδαίους Έλληνες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, η Μαρία Κάλλας, η Ελένη Βλάχου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Γιάννης Τσαρούχης. Και όλα αυτά, εντελώς δωρεάν στον χρόνο που θα επιλέξει κάθε τηλεθεατής.

Και φαίνεται ότι αυτή την πρωτοβουλία την αγκαλιάζουν οι Έλληνες: σε λιγότερο από 48 ώρες έχουν μπει στα σχετικά βίντεο για την ενεργοποίηση της υβριδικής υπηρεσίας περισσότεροι από 200 χιλιάδες πολίτες».

Πηγή: skai.gr