Η μαρινάτη σαρδέλα είναι ένας εξαίσιος μεζές τον οποίο, έπειτα από αναμονή τεσσάρων ημερών, μπορούμε να απολαύσουμε.
Υλικά
- 20 σαρδέλες (περίπου 1 κιλό), κατά προτίμηση μεσαίου μεγέθους, καλά πλυμένες, καθαρισμένες από λέπια και φιλεταρισμένες
- 150 ml ξίδι, κατά προτίμηση από λευκό κρασί
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1/2 μάτσο άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά), ψιλοκομμένη
- 1 μικρό λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό, καλά πλυμένο, κομμένο σε κυβάκια με τη φλούδα του, χωρίς τα κουκούτσια
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1 - 2 κουτ. γλυκού κόκκοι από πιπέρια της αρεσκείας μας (μαύρο, πράσινο, κόκκινο κ.ά.)
- 2 φύλλα δάφνης
- περίπου 100 γρ. χοντρό αλάτι
- περίπου 250 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαρδέλες μαρινάτες με λεμόνι και άνηθο, αρχικά σε ένα μπολ βάζουμε τα φιλέτα από τις σαρδέλες.
- Περιχύνουμε με το ξίδι και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να αρωματιστούν και να «ψηθούν». Με το ξίδι μαλακώνει επιφανειακά ο μυϊκός ιστός.
- Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, τον άνηθο, την πιπεριά και τα κυβάκια λεμονιού, μέχρι να αναμειχθούν.
- Βγάζουμε τις σαρδέλες από το ξίδι, τις στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι και τις σκουπίζουμε με χαρτί.
- Σε ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο και καπάκι ή σε άλλο σκεύος που κλείνει καλά, καλύπτουμε τον πάτο με μία στρώση από τα φιλέτα, βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο και με το δέρμα προς το κάτω.
- Πασπαλίζουμε με περίπου 1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι και λίγους από τους κόκκους πιπεριών.
- Σκορπίζουμε περίπου 1 κουτ. σούπας από το μείγμα άνηθου – σκόρδου.
- Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση από σαρδέλες, με το δέρμα όμως προς τα πάνω. Καπακώνοντας -όσο γίνεται- τα φιλέτα που βρίσκονται κάτω (σαν να ξαναφτιάχνουμε το σώμα της σαρδέλας).
- Πασπαλίζουμε πάλι με αλάτι και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.
- Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και με τόσο ελαιόλαδο, ώστε να καλύψει όλα τα υλικά.
- Ρίχνουμε τις δάφνες, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ημέρες, να μαριναριστούν.
- Κάθε φορά που θέλουμε να σερβίρουμε τις σαρδέλες, αφήνουμε το σκεύος σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το λάδι που θα έχει παγώσει στο ψυγείο, βγάζουμε την ποσότητα που θέλουμε και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
Πηγή: Γαστρονόμος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.