Τι θα χρειαστείς για 6 άτομα:
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 120 γραμμάρια πανσέτα κομμένη σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- ¼–½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
- ¼ φλιτζάνι λευκό κρασί
- 50 γραμμάρια βούτυρο
- ¼ φλιτζάνι απλό αλεύρι
- ½ φλιτζάνι κρέμα
- 2 ¾ φλιτζάνια πλήρες γάλα
- 150 γραμμάρια τριμμένο τσένταρ, συν 45 γραμμάρια επιπλέον
- 150 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα, συν 45 γραμμάρια επιπλέον
- ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 320 γραμμάρια μακαρόνια
- 150 γραμμάρια προζυμένιο ψωμί
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 30 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
- ¼ φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Πώς θα το φτιάξεις:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε την πανσέτα και το κρεμμύδι μαζί για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η πανσέτα και να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τις νιφάδες τσίλι και μαγειρεύουμε για άλλα δύο λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί, μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά, προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος και μετά το γάλα σε τρεις παρτίδες, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει πηχτή και λεία η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τσένταρ και τη γραβιέρα. Βάζουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, επιστρέφοντας στη φωτιά για λίγο αν χρειαστεί. Προσθέτουμε τη δάφνη και το μείγμα της πανσέτας και αφήνουμε στην άκρη.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε καλά και προσθέτουμε στη σάλτσα.
- Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μαντεμένιο τηγάνι ή ταψάκι ή ένα πυρέξ. Αφαιρούμε τη δάφνη και μετά ρίχνουμε με κουτάλι το μείγμα των μακαρονιών στο πιάτο.
- Βουτυρώνουμε ελαφρά τις φέτες ψωμιού και τις κόβουμε σε κύβους 2-3 εκ.
- Πασπαλίζουμε το μισό από το υπόλοιπο τυρί πάνω από τα μακαρόνια, βάζουμε από πάνω το ψωμί και μετά το υπόλοιπο τυρί, συμπεριλαμβανομένης της παρμεζάνας. Μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαϊντανό και με μια πράσινη σαλάτα στο πλάι.
Πηγή: Savoir Ville
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.