Του Χρυσόστομου Τσούφη
To φάντασμα του πληθωρισμού πλανάται πάνω από την υφήλιο σπέρνοντας τον τρόμο στις αγορές. Οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που εξέπεμψαν SOS με το χειρότερο ξεπούλημα μετοχών από τον Ιούνιο του 2020. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 τρισ. δολάρια εξαϋλώθηκαν μέσα σε ένα βράδυ. Ακολούθησαν όπως αναμενόταν τα χρηματιστήρια στην Ασία ενώ κόκκινοι βάφτηκαν και όλοι οι μεγάλοι Ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες.
ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό τα τελευταία 40 χρόνια, η Ευρωζώνη δεν έχει ξαναδεί ποτέ εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις ενώ και στην Κίνα το πληθωριστικό τέρας ....ξυπνά με πιο γοργούς ρυθμούς από ότι εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επιβεβαίωσε τους φόβους των περισσότερων. Ότι οπληθωρισμός ήρθε γιανα μείνει.
«Πρέπει να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν πρόκειται για το τελευταίο πληθωριστικό σοκ. Έπαψα να θεωρώ τον πληθωρισμό σαν κάτι μεταβατικό όταν το ξέσπασμα της μετάλλαξης ΟΜΙΚΡΟΝ κυριάρχησε τον τελευταίο χρόνο» τόνισε χαρακτηριστικά η Βουλγάρα οικονομολόγος.
Αυτοί όμως που κατηγορούνται από τους αναλυτές ότι υποτίμησαν τον πληθωρισμό κι αντιμετώπισαν την περίοδο αύξησης των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σαν μια απλή μεταβατική περίοδο, είναι οι κεντρικές τράπεζες.
H FED , η ΕΚΤ , η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν βρεθεί ....στο εδώλιο γιατί σύμφωνα με τις αναλύσεις αδράνησαν, βρέθηκαν πίσω από το κύμα , αφήνοντας τον πληθωρισμό να θεριέψει. Και τώρα , τρέχουν και δεν φτάνουν επιχειρώντας με...απότομες αυξήσεις επιτοκίων να ελέγξουν το πρόβλημα. H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για παράδειγμα ήδη τους τελευταίους 3 μήνες αύξησε το επιτόκιο της 0,75% , 025% το Μάρτιο και 0,50% στις 4 Μαΐου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών.
Οι αναλυτές όμως προειδοποιούν – και μαζί τους και οι αγορές με τις αντιδράσεις τους – ότι η αύξηση των επιτοκίων , πόσο μάλλον αν είναι και απότομη , θα πλήξει σοβαρά την ανάπτυξη. Στις ΗΠΑ ήδη εκφράζονται ανησυχίες για την αγορά των στεγαστικών δανείων πηγή του κακού της προηγούμενης οικονομικής κρίσης - και το πώς θα ανταποκριθούν οι δανειολήπτες στην αύξηση των επιτοκίων. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι πλήττεται ήδη και η καταναλωτική ζήτηση με τον δείκτη που μετρά το καταναλωτικό κλίμα να υποχωρεί σε χαμηλό τριετίας.
- Η G7 θα στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία διαβεβαιώνει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
- Συνομιλίες Σμιγκάλ και Υπουργών Οικονομικών G7- H Oυκρανία ζητά οικονομική βοήθεια για το έλλειμμα προϋπολογισμού της
- Υπέρ ενός «πολυμερούς διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος» τάσσεται ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Ντε Γκαλό
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.