Ουραγός η Ελλάδα στο προσδόκιμο εργασιακού βίου

Λιγότερα χρόνια από σχεδόν όλους τους Ευρωπαίους αναμένεται να δουλέψουν οι Έλληνες, σύμφωνα με μετρήσεις της Eurostat.

Το προσδόκιμο εργασίας για έναν 15χρονο στην Ελλάδα πέρυσι ήταν 32,7 χρόνια, τρία και πλέον χρόνια μικρότερο σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόνο οι εργαζόμενοι στην Ιταλία (31,6 χρόνια) και την Κροατία (32,5) εκτιμάται πως θα έχουν συντομότερη παραμονή στην αγορά εργασίας στο σύνολο των 28 κρατών-μελών.

Το ελληνικό προσδόκιμο έχει αυξηθεί κατά 1,3 χρόνια σε σχέση με το 2000, όμως στο ίδιο διάστημα το προσδόκιμο στην ΕΕ έχει μεγαλώσει κατά τρία χρόνια, δηλαδή με υπερδιπλάσιο ρυθμό.

Ο μεγαλύτερος εργασιακός βίος στην Ένωση παρατηρήθηκε στην Σουηδία, όπου με βάση τα περσινά δεδομένα ένας 15χρονος αναμενόταν να δουλέψει 41,7 χρόνια προτού συνταξιοδοτηθεί. Ακολουθεί η Ολλανδία με προσδόκιμο 40,1 χρόνια απασχόλησης.

Στην Γερμανία, την «ατμομηχανή» της ευρωζώνης, το προσδόκιμο ήταν 38,4 χρόνια, σαφώς πάνω από την Γαλλία (35,2) που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην νομισματική ένωση.

Map: Expected duration of working life, 2017


Άνδρες και Γυναίκες

Η Ελλάδα έχει επίσης μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον εργάσιμο βίο των ανδρών και των γυναικών, αν και αυτό είναι ευρύτερη τάση στην ΕΕ.

Η μέση γυναίκα το 2017 αναμενόταν να δουλέψει 29,2 χρόνια που είναι η τρίτη χαμηλότερη επίδοση στην ΕΕ και σχεδόν επτά χρόνια λιγότερο από τον μέσο άνδρα.

Το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα καταγράφηκε εκτός ΕΕ, στην Τουρκία. Το προσδόκιμο για τις γυναίκες δεν υπερβαίνει καν τα 19 χρόνια, ενώ οι άνδρες δουλεύουν 39 χρόνια.

Chart: duration of working life, men and women, 2017

Πηγή: skai.gr