ΚΑΙΡΟΣ

Η Ευρώπη «ξυπνάει» απέναντι στην ενεργειακή ρωσική απειλή - Κινήσεις σε δύο άξονες

Το θέμα που απασχολεί τα κράτη – μέλη είναι πως θα κινηθεί και πότε θα στρίψει το αργοκίνητο καράβι της Ε.Ε. για να αποφύγουν τα χειρότερα

Του Αντώνη Αντζολέτου

Δεν είναι μυστικό πως ο δρόμος που ακολουθούν Ρωσία και Τουρκία οδηγεί την Ευρώπη σε συνθήκες αστάθειας. Αυτό το σχέδιο Πούτιν - Ερντογάν για χώρες που αντιδρούν σε εκβιασμούς φωτογράφησε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η Άγκυρα συνεχίζει να μην υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας ενισχύοντας συνεχώς την εμπορική συνεργασία μαζί της. Είναι εμφανές πως για τον Ρώσο πρόεδρο η Τουρκία είναι η δίοδος μέσω της οποίας θα επιχειρήσει να προσπεράσει το δυτικό πρέσινγκ και να προμηθεύεται αγαθά που δεν μπορεί να πάρει πλέον από την Ευρώπη.

Το θέμα που απασχολεί τα κράτη – μέλη είναι πως θα κινηθεί και πότε θα στρίψει το αργοκίνητο καράβι της Ε.Ε. για να αποφύγουν τα χειρότερα. Από τη στιγμή που πολλές βιτρίνες στα μαγαζιά της Γερμανίας είναι ήδη χωρίς φώτα ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς και σκληρός. Ενεργειακό στραγγαλισμό και στη Γαλλία επιχειρεί η Ρωσία, με τη Gazprom να ανακοινώνει την μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου σε έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας.

Η Κομισίον φαίνεται να δουλεύει σε δυο επίπεδα. Από τη μια σκοπεύει να λάβει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες τιμές του ρεύματος και από την άλλη να αναδιαρθρώσει συνολικά τη διανομή – παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το δεύτερο θα πάρει πολύ χρόνο. Ποιο είναι το κλειδί για να προχωρήσουν τα πράγματα; Ο βορράς με τον νότο να συνεννοηθούν και οι χώρες να βρουν μια κοινή γραμμή πλεύσης. Η Ρωσία έχει τη δύναμη γιατί πουλάει το φυσικό αέριο, όμως ο μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο είναι οι χώρες της γηραιάς ηπείρου που καλούνται να παίξουν το δικό τους χαρτί απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Οι προτάσεις που έχει υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι αρχηγοί κρατών είναι η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τι σημαίνει αυτό; Η Ευρώπη συνολικά να αρνηθεί να αγοράσει το ρωσικό ενεργειακό προϊόν από μια τιμή και πάνω. Η μετατόπιση των σκληρών βόρειων χωρών είναι γεγονός, ωστόσο μένει να αποδειχτεί στην πράξη, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας, αν θα βγει λευκός καπνός.

Στη Γερμανία το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει εν μέσω διαφωνιών με Φιλελεύθερους και Πρασίνους να μη συμφωνούν σε σχέση με τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών. Είναι γεγονός πως το Βερολίνο έχει στριμωχτεί και έχει δώσει, έστω και καθυστερημένα, το σήμα στις χώρες που το ακολουθούν να μαλακώσουν τη στάση τους. Υπέρ της παρέμβασης στην αγορά ενέργειας τοποθετήθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ. Με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του ζητεί την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Ο κύβος ερρίφθη; Όχι ακόμα γιατί η εξίσωση στην Ε.Ε. είναι πάντα πολυπαραγοντική, πολύπλοκη και δισεπίλυτη.

Η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Τιν Βαν Ντερ Στράτε, ανέφερε πως «οι επόμενοι 5 με 10 χειμώνες θα είναι τρομεροί αν δεν γίνει τίποτα. Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον λογαριασμό ενέργειας κατά 770 ευρώ». Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην ουσία προανήγγειλε το ξήλωμα της Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ανίκανη να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις και ανάγκες. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και τα Ευρωπαϊκό Συμβουλία που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου θα είναι κομβικά.

Η Ε.Ε., ακούγοντας όπως πάντα την Γερμανία, ετοιμάζεται για μια βαθιά παρέμβαση, καθώς βλέπει ότι ο  Βλάντιμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί. Θέλει η Ευρώπη να σταματήσει να είναι στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Οι Βρυξέλλες ψάχνουν πλέον τρόπους να πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι περισσότερες χώρες, πάντως έχουν ήδη γεμίσει τις ενεργειακές αποθήκες τους σε ποσοστό άνω του 80% για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Πηγή: skai.gr