Την επείγουσα παρέμβαση της Ευρώπης, που αποφασίζει έκτακτα μέτρα για το φυσικό αέριο και το ρεύμα, προκαλούν οι εκβιασμοί του Πούτιν με την ενέργεια. Ενδεικτική είναι και η στροφή της Γερμανίας, που περιμένοντας έναν χειμώνα εφιάλτη ζητεί τώρα πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, πρόταση που έχει εισηγηθεί εδώ και μήνες ο Ελληνας πρωθυπουργός και οι χώρες του νότου.
Την Τρίτη διευκρίνισε η Κομισιόν ότι δουλεύει σε 2 πακέτα μέτρων: Το ένα θα είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα οριστούν και ανακοινωθούν σε χρονικό ορίζοντα εβδομάδων, αλλά δουλεύει και σε ένα πακέτο μακροπρόθεσμο για την διαρθρωτική αλλάγή της αγοράς της ηλεκρικής ενέργειας της Ε.Ε. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι αυτά που θα συζητήσουν οι Υπουργοί Ενέργειας την επόμενη Παρασκευή και θα περιλαμβάνουν σίγουρα ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Στροφή ακόμη και από το παραδοσιακά σκεπτικό Βερολίνο υπέρ της παρέμβασης στην αγορά ενέργειας με τον γερμανό Ρόμπερτ Χάμπεκ να στέλνει γράμμα προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του ζητώντας την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.
Η πολυπλοκότητα της ηλεκτρικής αγοράς ενέργειας φυσικά και αντιμετωπίζει το πρόβλημα των πολύ υψηλών τιμών. Γι' αυτό και θα επανεξετάσουμε τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Υπουργού Οικονομίας Γερμανίας, Μπεατε Μπαρόν.
Η Γερμανία βιώνει ήδη την αγωνία ενός ενεργειακού εφιάλτη και ο Όλαφ Σολτς προσπαθεί η χώρα του να μην βρεθεί, για πρώτη φορά, στη δίνη μίας πρωτοφανούς κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αντίθεση με πέρσι οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι ήδη γεμάτες πάνω από το 80% της χωρητικότητάς τους και θα συνεχίσουμε να τις γεμίζουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι τον προσεχή χειμώνα, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.
Υπέρ της γραμμής για μία μέγιστη τιμή για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια τάσσεται και ο Βέλγος πρωθυπουργός.
«Να παρέμβουμε στην αγορά. Όπως το 2008. Με την ανάκτηση του ελέγχου της αγοράς και τον καθορισμό μιας μέγιστης τιμής που εμείς, ως Ευρώπη, θέλουμε να πληρώσουμε στη χονδρική αγορά. Για φυσικό αέριο και ρεύμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρου.
Και οι φωνές ολοένα και πληθαίνουν και για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας.
«Έχει έρθει η ώρα πια να υλοποιηθούν όσα είχα εισηγηθεί στους ομολόγους μου προ επτά, ακριβώς, μηνών... Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του ρεύματος. Με άλλα λόγια, επιτέλους, μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Η προαναγγελία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαϊεν για ξήλωμα της Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας ξεφούσκωσε τις τιμές έως και τα 245 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να ανέβουν τελικά πάλι έως και τα 279 ευρώ.
«Η Ρωσία επιτίθεται συνολικά στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο και οι τιμές του έχουν αυξηθεί κατά 1000% ρεύματος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο ρωσικός εκβιασμός συνεχίζει με την γαλλική εταιρεία Engie να ανακοινώνει ότι η Gazprom την ενημέρωσε για την περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου.
Θέλουμε να αποφύγουμε να φτάσουμε σε μία κατάσταση όπου θα υπάρξουν διακοπές (φυσικού αερίου και ρεύματος) οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν πρωτίστως τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γαλλικής Κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν, σημειώνοντας πως όλα είναι πιθανά και όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.
Στην περίπτωση διακοπής φυσικού αερίου, οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία, σύμφωνα με έκθεση της FITCH. Το Βερολίνο και η Βιέννη δεν διαθέτουν βιώσιμες βραχυπρόθεσμες ενεργειακές πηγές ενώ η Ρώμη διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα. O κίνδυνος έκθεσης για την Ελλάδα είναι μέτριος.
Βλέπουμε τις τιμές ενέργειας να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν είναι πλέον βιώσιμες και αυτό που βλέπουμε είναι ναι μία κρίση ενέργειας αλλά είναι κυρίως μία κρίση ορυκτών καυσίμων, ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Στρέφοντας το βλέμμα προς μία πράσινη λύση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι η ώρα για μία επείγουσα και βαθιά παρέμβαση έχει έρθει και το βλέμμα των Ευρωπαίων στρέφεται τώρα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.
Τα μέτρα στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα, μέτρα στήριξης με μέτρο και με το βλέμμα στραμμένο σε ρεαλιστικά δημοσιονομικά περιθώρια προανήγγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
«Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι και ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις. Το είπε και το έκανε και το κάνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το λέει και θα συνεχίσει να το κάνει όπου και όπως χρειάζεται. Προσοχή όμως, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ο πήχης των προσδοκιών χαμηλώνει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός αναμενέται να εστιάσει στις παρεμβάσεις των επομένων μηνών, κυρίως στην ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.
«Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Το λέω, γιατί ακούω ή διαβάζω -πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα "τσουνάμι" επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το καλάθι των παροχών τροφοδοτείται από τη μια από την καλή πορεία του τουρισμού και της οικονομίας, αλλά αδειάζει από την άλλη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.
Το καλοκαίρι συνεχίζει ευτυχώς να είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τον τουρισμό μας, αλλά και για τις εξαγωγές μας και για τα δημόσια έσοδα ...Το διεθνές περιβάλλον όμως δυστυχώς σκεπάζουν μαύρα σύννεφα, που προοιωνίζονται έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Η κυβέρνηση πάντως συνεχίζει να εμφανίζεται καθησυχαστική αναφορικά με την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως αυτή την ώρα πάνω στο τραπέζι σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό βίο δεν υπάρχει θέμα περικοπών - διακοπών ρεύματος. «Οφείλουμε να παρατηρούμε και να καταγράφουμε την κατάσταση με ακρίβεια χωρίς πανικό και χωρίς να εξωραϊζουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Προφανώς θα επηρεαστούμε και αυτό θα έχει δυσμενείς συνέπειες, φαίνεται όμως να έχουμε ισχυρές αντοχές. Ισχυρότερες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας.
Στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει και ένα νέο κύκλο φορολογικών ελαφρύνσεων και ενισχύσεων με το βλέμμα στην επόμενη τετραετία.
Επταπλασιάζουν την αιολική ενέργεια έως το 2030 οι χώρες της Βαλτικής
Οι χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική Θάλασσα συμφώνησαν να επταπλασιάσουν την υπεράκτια αιολική ικανότητα έως το 2030, σε 20 γιγαβάτ, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν σε σύνοδο κορυφής για την ενέργεια στην Κοπεγχάγη.
Οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας συμφώνησαν να επταπλασιάσουν την υπεράκτια αιολική τους ενέργεια έως το 2030, σε 20 γιγαβάτ, για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν που οργάνωσε τη συνάντηση στη Κοπεγχάγη στην οποία μετείχαν επίσης η Γερμανία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία.
"Συμφωνήσαμε να επταπλασιάσουμε την αιολική ενέργεια στη Βαλτική Θάλασσα έως το 2030", τόνισε η Δανή πρωθυπουργός. "Είμαστε στη γραμμή του μετώπου της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας", δήλωσε. "Σε αυτόν τον πόλεμο, ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και έφερε την Ευρώπη, όπως όλοι γνωρίζουμε, στο χείλος μιας ενεργειακής κρίσης με τις τιμές της ενέργειας να εκτινάσσονται".
Αυτά τα 20 γιγαβάτ, που αναμένεται σύμφωνα με την Κοπεγχάγη να τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον 20 εκατομμύρια νοικοκυριά, "είναι περισσότερα από την τρέχουσα υπεράκτια αιολική δυναμικότητα σε όλη την ΕΕ", υπογράμμισε η Φρεντέρικσεν.
Έως το 2050 η αιολική δυναμικότητα στη Βαλτική Θάλασσα μπορεί να αυξηθεί στα 93 γιγαβάτ, σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.
"Η απόπειρα του Πούτιν να μας εκβιάσει με τα ορυκτά καύσιμα αποτυγχάνει. Θα επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση. Θα απαλλαγούμε από την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την ικανοποίησή της.
Η Κομισιόν δήλωσε τον Μάρτιο ότι ήθελε να μειώσει κατά δύο τρίτα τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου από φέτος και πλήρως πριν από το 2030. Οι Βρυξέλλες πρότειναν τότε να αυξηθεί ο στόχος τους για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030, το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί από 40% σε 45%.
Όσον αφορά το κλίμα, η ΕΕ στοχεύει σε μια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.
Τη Δευτέρα, η Δανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει από 2 σε 3 γιγαβάτ την αιολική της δυναμικότητα στα ανοιχτά του νησιού Μπόρνχολμ στη Βαλτική Θάλασσα και θα συνδέσει αυτή την παραγωγή με το γερμανικό δίκτυο.
Τον Μάιο, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο ανακοίνωσαν παρόμοια συμφωνία που προβλέπει την εγκατάσταση σχεδόν 150 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2050, ώστε η περιοχή αυτή να γίνει ο "πράσινος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης".
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.