ΚΑΙΡΟΣ

Ζερεφός: Ο ήπιος χειμώνας επέδρασε στις συνθήκες εξάπλωσης των πυρκαγιών

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Το ποσοστό υγρασίας έπεσε κάτω από το 10%, εξήγησε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας - «Η στρατηγική σίγουρα επιδέχεται βελτίωσης»

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλη Κικίλια έδωσε και ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας και γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος αναφέρθηκε στους καύσωνες και στις επιπτώσεις των αλλαγών στο κλίμα της Γης.

Όπως επεσήμανε, «η κλιματική κρίση ήρθε το έτος 2023» και τόνισε ότι «το έτος 2023 θα το θυμόμαστε, γιατί είναι το έτος που μια ολόκληρη ζώνη υποφέρει. Ξεκινάμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πάμε στην Ευρώπη και προχωράμε μέχρι την Κίνα».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι στη χώρα μας ο ήπιος χειμώνας οδήγησε στο να χαθεί το μισό ύψος βροχής σε όλη την Ελλάδα και προσέθεσε ότι αποτέλεσμα είναι η σχετική υγρασία του εδάφους να έχει µειωθεί, ιδίως στις περιοχές που πάσχουν από λειψυδρία, όπως είναι οι ανατολικές και κυρίως νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Λακωνία, προς την Αργολίδα και πιο βόρεια στη Θεσσαλία.

«Επομένως άρχισε να ωριμάζει μια κατάσταση επικινδυνότητας για την εξάπλωση των πυρκαγιών. Η σχετική υγρασία σε πολλές περιοχές κατέβηκε κάτω από 10% το οποίο είναι το ακραίο όριο για διάδοση δασικών πυρκαγιών. Τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας είναι από τα πιο όμορφα αλλά και τα πιο ευαίσθητα στον κόσμο. Το δασικό μας οικοσύστημα το οποίο υποστηρίζει την αναγέννηση του δάσους αν καεί είναι απαραίτητο, χωρίς αυτό δεν μπορεί να αναγεννηθεί κανένα δάσος αλλά αν το προστατεύσουμε τότε υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθεί όπως έχουν αναγεννηθεί πολλές φορές δάση στη χώρα μας και γύρω. Το θέμα της προστασίας των δασών είναι πάρα πολύ δύσκολο, διότι υπάρχει η πρόληψη και η προσαρμογή», υπογράμμισε ο κ. Ζερεφός και τόνισε ότι το κόστος, γενικά, της κλιματικής αλλαγής αν δεν κάνουμε τίποτα, στο τέλος του αιώνα θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ.

«Μέσα σε αυτό το κόστος συμπεριλαμβάνονται και απώλειες δάσους. Εάν προσαρμοστούμε το κόστος αυτό μειώνεται στα 400 δισ. ευρώ, δηλαδή στο μισό, το οποίο είναι σημαντικό. Η προσαρμογή είναι τα μέτρα, η γνώση, η ενημέρωση, η έγκαιρη παρέμβαση, αλλά κι όλες οι υποδομές ανάλογες με αυτές που αναφέρθηκαν οι οποίες ασφαλώς δεν επαρκούν γιατί πλέον όταν έχετε να αντιμετωπίσετε 500 πυρκαγιές είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν άπειρα μέσα. Αλλά η στρατηγική σίγουρα επιδέχεται βελτίωσης», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η κλιματική κρίση έρχεται και δημιουργεί μια πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως.

«Οι δασικές πυρκαγιές που βλέπουμε σήμερα φτάνουν και μπορούν να φτάσουν το 1 χιλιόμετρο υψόμετρο. Αυτό στο παρελθόν δεν υπήρχε, πήγαιναν μέχρι τα 500 μέτρα. Η πρώτη φορά που φάνηκε ότι μπορούν να φτάσουν και να περάσουν το ένα χιλιόμετρο έγινε στην Πελοπόννησο το 2007. Και η αιτία ήταν οι φοβεροί άνεμοι 150 χιλιόμετρα την ώρα», επισήμανε ο κ. Ζερεφός.

Πηγή: skai.gr