Κικίλιας: Από ανθρώπινο χέρι οι περισσότερες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών - Κάηκαν 400.000 στρέμματα

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Εννέα πυρκαγιές ξέσπασαν στη Μαγνησία μέσα σε 4,5 ώρες

Πληρώνουμε βαρύ τίμημα με τις πυρκαγιές, έχουμε 400.000 στρέμματα καμμένα με μέσο όρο 500.000 ετησίως, τόνισε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Σημειώνεται ότι σ' αυτό τον απολογισμό δεν περιλαμβάνεται η έκταση που κάηκε στη Μαγνησία. Ο κ.Κικίλιας είπε ότι είχαμε καύσωνα πρωτοφανούς διάρκειας, κάναμε το καλύτερο δυνατό επιχειρησιακά, είχαμε τις τελευταίες μέρες 667 πυρκαγιές, δηλαδή πάνω από 60 την ημέρα. Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει, πρόσθεσε ο κ.Κικίλιας και επισήμανε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές μπήκαν από ανθρώπινο χέρι, είτε από εγκληματική αμέλεια είτε από πρόθεση. Πρόσθεσε δε, ως ενδεικτικό της έντασης των πυρκαγιών ότι σε μέτωπο η φωτιά πέρασε αντιπυρική ζώνη πλάτους διακοσίων μέτρων, ενώ δημιουργήθηκαν πυροστρόβιλοι με θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών κελσίου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικούς καύσωνες που έχουν καταγραφεί και πρόσθεσε ότι θα θυμόμαστε το 2023, όπου μία ολόκληρη ζώνη, από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, υποφέρει. Είχαμε πρωτοφανή χιονόπτωση στις ΗΠΑ, ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα, το χειμώνα χάσαμε το μισό νερό από τις βροχές, πράγμα που μείωσε τη σχετική υγρασία και άρχισε να δημιουργεί συνθήκες για τη διάδοση των πυρκαγιών, έφτασε η σχετική υγρασία στο έδαφος να είναι κάτω από το 10%, που είναι το ακραίο όριο. 

Ο κ.Ζερεφός αναφέρθηκε στις φοβερές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, όπου επί πέντε μέρες έπνεαν άνεμοι άνω των 150 χλμ, πράγμα που όπως είπε δεν είχε καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Κλιματολογίας. 

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Γ. Πουρναράς, αφού εξέφρασε τα συλληπυρήριά του στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν, μίλησε για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις φετινές πυρκαγιές και για ταχύτατη εξάπλωση των μετώπων, με ενδεικτικό αυτό της Μαγνησίας. Συμπλήρωσε ότι όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι σε επιφυλακή, οι άδειες έχουν ανασταλεί και ευχαρίστησε τους εθελοντές. Καθημερινά η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει 60- 80 ενάρξεις πυρκαγιών, δύσκολο εγχείρημα. Στην πυρκαγιά της Ρόδου έγινε μεγάλη επιχείρηση με 350 άτομα. Στη Μαγνησία, μέσα σε 4,5 ώρες είχαμε 9 ενάρξεις πυρκαγιών. Γίνεται τιτάνιος αγώνας, είμαστε παρόντες, ο πολίτης να εμπιστεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Γκουντούφας ξεκίνησε αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας του, που είναι υπεύθυνη για την πρόληψη. Από το 2019 είναι δίπλα στην Πυροσβεστική σε επίπεδο συντονιστικού κέντρου, συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα παρέχοντας πληροφορίες για το φυσικό αντικείμενο, είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση όλων των καταστραμμένων περιοχών, ώστε να προλάβουμε τις δυσάρεστες συνέπειες. Τεράστια μεταρρύθμιση η καθετη μετακίνηση των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο περιβάλλοντος. Το 2021 ξεκίνησε η κάθετη υπαγωγή τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια ήταν δυσανάλογη η κατανομή των πιστώσεων μεταξύ πρόληψης και καταστολής, αυτό έχει αλλάξει, δίνονται αρκετά μεγάλες πιστώσεις για τα έργα πρόληψης. 

<

Πηγή: skai.gr