Την ώρα που στην Ευρώπη το υψηλό κόστος ενέργειας εξελίσσεται σε εφιάλτη ενόψει του χειμώνα, η Ρωσία φαίνεται πως καίει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, επιδεινώνοντας μάλιστα την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάζει το BBC.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε ένα εργοστάσιο κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία καίγεται καθημερινά αέριο αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο κανονικά θα εξαγόταν στη Γερμανία. Πέραν όμως της ενεργειακής σπατάλης, οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα και για τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που δημιουργεί αυτή η ατελής καύση (flaring), η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει την τήξη των πάγων στην Αρκτική.
Η ανάλυση της Rstad Energy δείχνει ότι καίγονται καθημερινά περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η ατελής καύση σημειώνεται σε μια νέα μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Πορτοβάγια, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης. Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά προήλθαν από Φινλανδούς πολίτες που κατοικούν κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, οι οποίοι παρατήρησαν μια μεγάλη φλόγα στον ορίζοντα νωρίτερα το καλοκαίρι.
Το εργοστάσιο της Πορτοβάγια βρίσκεται κοντά σε έναν σταθμό συμπίεσης όπου ξεκινά ο υποθαλάσσιος αγωγός Nordstream 1, ο οποίος μεταφέρει αέριο στη Γερμανία. Οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουλίου, με τους Ρώσους να επικαλούνται τεχνικά ζητήματα για τον περιορισμό και τη Γερμανία να απαντά ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική κίνηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, από τον Ιούνιο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση της θερμότητας που εκπέμπεται από την εγκατάσταση - που πιστεύεται ότι οφείλεται στην καύση φυσικού αερίου.
Παρότι η καύση αερίου είναι συνηθισμένη πρακτική στις μονάδες επεξεργασίας - που συνήθως γίνεται για τεχνικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας - η κλίμακα αυτής της καύσης προκαλεί ερωτήματα τους ειδικούς.
Αλλά εκτός από την απελευθέρωση περίπου 9.000 τόνων ισοδύναμου CO2 κάθε μέρα, η καύση προκαλεί και άλλα σημαντικά προβλήματα.
«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία ότι η ατελής καύση του αερίου μπορεί να ταξιδέψει στα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής και ο εκπεμπόμενος μαύρος άνθρακας να μεταφερθεί προς τα βόρεια, όπου εναποτίθεται στο χιόνι και τον πάγο και επιταχύνει σημαντικά την τήξη», δήλωσε ο καθηγητής Μάθιου Τζόνσον, από το Πανεπιστήμιο Κάρλτον του Καναδά. Μαύρος άνθρακας είναι το όνομα που δίνεται στα σωματίδια αιθάλης που παράγονται μέσω της ατελούς καύσης καυσίμων όπως το φυσικό αέριο.
«Ορισμένες ιδιαίτερα γνωστές εκτιμήσεις θέτουν ήδη την εντατική καύση αερίου ως την κυρίαρχη πηγή εναπόθεσης μαύρου άνθρακα στην Αρκτική και οιεσδήποτε αυξήσεις ατελούς καύσης σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητες».
Η Gazprom, ο ενεργειακός κρατικός γίγαντας της Ρωσίας στον οποίο ανήκει το εργοστάσιο, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του BBC για σχολιασμό.
* Στη φωτό: έγχρωμη εκδοχή της δορυφορικής εικόνας του COPERNICUS καταγράφει υπέρυθρη ακτινοβολία από την καύση αερίου στο εργοστάσιο της Πορτόβαγια
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.