Ο ιδρυτής της Microsoft εκτιμά πως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής οφείλουν να το λύσουν οι εύπορες χώρες. «Η Κίνα, η Ευρώπη και η Αμερική πρέπει να διαχειριστούν το ζήτημα», εξασφαλίζοντας φτηνότερες εναλλακτικές λύσεις, υπογραμμίζει.
«Ο μόνος λόγος που είμαι αισιόδοξος απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι η καινοτομία (...) Αν η τεχνολογία παραγωγής ενέργειας “παγώσει” στα σημερινά δεδομένα, η ανθρωπότητα θα υποβληθεί στο ‘πείραμα’ της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «The Atlantic», πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.
Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει προηγείται της Δύσης στις πράσινες επενδύσεις, παραμένοντας ωστόσο ταυτόχρονα η χώρα που επιβαρύνει περισσότερο από όλες τις άλλες το γήινο κλίμα. Μεταξύ του 2000 και του 2012, η Κίνα αύξησε την παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων από τα 3.000 στα 21.000 μεγκαβάτ, ενώ το 2014 μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1%.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι διαρκώς αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συμβάλλοντας στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αυτό διαταράσσει το κλίμα και τη διατροφική αλυσίδα στους ωκεανούς και εν συνεχεία τις ισορροπίες των χερσαίων οικοσυστημάτων.
Ο Μπιλ Γκέιτς τάχθηκε υπέρ των επιπλέον αντικινήτρων ρύπανσης ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες: «χωρίς την συστηματική φορολογία των εκπομπών υδρογονανθράκων», οι ερευνητές και οι επιχειρηματίες δεν θα επισπεύσουν την τεχνολογική στροφή, παρατηρεί.
Πηγή: Πηγές: Indipendent/ Guardian - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.