Αυτή η ιστορία έχει "happy end" και αφορά την “Ωραία”· ένα φαλακρό θηλυκό αετό, ο οποίος το 2005 πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από ασυνείδητο λαθροθήρα, προκαλώντας τη μόνιμη παραμόρφωσή της. Το ράμφος της "Ωραίας" καταστράφηκε σε τέτοιο βαθμό που ήταν ήταν αδύνατον γι 'αυτή να φάει ή να κυνηγήσει από μόνη της, κάτι που ισοδυναμούσε με καταδίκη σε θάνατο.
Ευτυχώς, το υπερήφανο μεγαλoπρεπές αρπακτικό πτηνό, διασώθηκε από τους εθελοντές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Birds of Prey Northwest πριν λιμοκτονήσει. Τη διέσωσαν ταϊζοντάς τη με το χέρι, ευελπιστόντας ότι θα καταφέρει να αναρρώσει Δυστυχώς, σύντομα κατέστη προφανές ότι δεν θα μπορούσε ποτέ ξανά να είναι αυτάρκης, και εξέτασαν αναγκαστικά τη λύση της ευθανασίας.
Ωστόσο, η ειδικός στα αρπακτικά πουλιά Τζέιν Κάντγουελ είχε άλλη άποψη. Αποφασισμένη να διασώσει το λαβωμένο αετό, η Κάντγουελ κατέφυγε στην τεχνολογία, συνεργαζόμενη με το μηχανολόγο μηχανικό Νέιτ Κάλβιν, καθώς και πολλούς άλλες επιστήμονες, μηχανικούς και οδοντιάτρους προκειμένου να σχεδιαστεί ένα ράμφος από πολυμερές νάιλον που θα αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο πάνω ράμφος της “Ωραίας”. Το ράμφος στη συνέχεια εκτυπώθηκε σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή και εφαρμόστηκε στην ανήσυχη “Ωραία" μετά από πολύωρες κοπιώδεις προσπάθειες.
Χάρη στη σκληρή δουλειά τους και τις δυνατότητες που προσέφερε ο 3D εκτυπωτής, η “Ωραία" μπορεί και πάλι να τραφεί, να πιεί αλλά και να αυτοκαθαρίζεται με το ράμφος της, όπως έκανε και πριν τον πυροβολισμό της. Δυστυχώς το ράμφος δεν είναι βέβαιο ότι είναι αρκετά ανθεκτικό για να μπορεί να αντέξει σε μακροχρόνια σκληρή χρήση ώστε η "Ωραία" να είναι σε θέση να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον, αλλά και πάλι, η τοποθέτησή του σήμανε την αρχή μιας νέας ζωής για αυτό το υπέροχο πουλί.
Σημειώνεται ότι ένας φαλακρός αετός με τα φτερά του απλωμένα αποτελεί το εθνικό έμβλημα των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1782. Ο φαλακρός αετός εκτιμάται ότι έγινε το εθνικό έμβλημα των ΗΠΑ λόγω της μακροζωίας του, της μεγάλης του δύναμης, και του επιβλητικού του παρουσιαστικού, αλλά και επειδή το 18ο αιώνα στην Αμερική υπήρχε η εντύπωση ότι το συγκεκριμένο αρπακτικό πτηνό υπήρχε μόνο στη συγκεκριμένη ήπειρο.
Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 115.000 φαλακροί αετοί, με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς να απαντώνται στην Αλάσκα (γύρω στους 50.000) και στην Καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας (περί τους 30.000).
Beauty and the Beak from Keith Bubach on Vimeo.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.