ΚΑΙΡΟΣ

Η κλιματική κρίση βρυχάται: Μία ολόκληρη Ελλάδα έχει ήδη καεί στον Καναδά φέτος

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Oι συνέπειες της κλιματικής κρίσης γίνονται ορατές από τη βόρεια Αμερική έως τη Μεσόγειο και από την ανατολική Ασία έως την Ανταρκτική

Εκτάσεις που ξεπερνούν σε μέγεθος την επικράτεια της Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε στάχτη φέτος στον Καναδά εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, καθώς οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης γίνονται ορατές από τη βόρεια Αμερική έως τη Μεσόγειο και από την ανατολική Ασία έως την Ανταρκτική.

Περίπου 139 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και βλάστησης είχαν καταστραφεί από τις φωτιές έως τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις των χαρτογράφων του «Canadian Geographic», το οποίο εκδίδεται από τη Βασιλική Καναδική Γεωγραφική Επιτροπή. Το προηγούμενο υψηλό είχε καταγραφεί το 1995, όταν είχαν καεί περίπου 71 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή περίπου το 50% του φετινού απολογισμού, ο οποίος επιδεινώνεται κάθε μέρα.

Η ελληνική επικράτεια, ως μέτρο σύγκρισης, ανέρχεται σε περίπου 132 εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Συνθήκες ξηρασίας, περίοδοι καύσωνα και φάσεις περιορισμένης βροχόπτωσης -φαινόμενα που είναι αντιμετωπίζουμε με αυξημένη συχνότητα και στη νότια Ευρώπη- έχουν συμβάλει στην εκδήλωση περισσότερων από 5.850 δασικών πυρκαγιών στον Καναδά από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το Διυπηρεσιακό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών.

Μολονότι τα πρώτα μεγάλα μέτωπα στον Καναδά αποτέφρωσαν μεγάλες εκτάσεις ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, η μάχη με τις φλόγες σε πολλές περιοχές της χώρας συνεχίζεται έως σήμερα, καθώς περισσότερες από 1.000 φωτιές θεωρούνται ενεργές, εκ των οποίων 652 χαρακτηρίζονται ανεξέλεγκτες.

Οι αριθμοί αυτοί απέχουν από το ρεκόρ των 10.998 πυρκαγιών που καταγράφηκε το 1989, ωστόσο, το γεγονός ότι οι φετινές φωτιές είναι σαφώς περισσότερο καταστροφικές υπενθυμίζει ότι η κλιματική αλλαγή «τρέφει» ένα νέο είδος πυρκαγιών, οι οποίες εξαπλώνονται ταχύτερα, γιγαντώνονται χάρη στην ξερή καύσιμη ύλη και αποκτούν τεράστιο θερμικό φορτίο.

Πηγή: skai.gr