Καίγεται ο Κανάδας: Οι πυρκαγιές έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ – Εκατοντάδες καμένα κτίρια, δεκάδες χιλιάδες εκκενώσεις (βίντεο)

Σε κατάσταση έκακτης ανάγκης τα βορειοδυτικά εδάφη της χώρας

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρίσκονται από τις αρχές του καλοκαιριού τα βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά, όπου οι πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ: 140 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής, έκταση διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 1989.

Μεγάλες πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε στο δυτικό τμήμα της χώρας, με δύο μέτωπα να έχουν ενωθεί.

Η πυρκαγιά που προέκυψε από την ένωση των δύο μετώπων στην περιοχή Σούσγουαπ, 500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, εκτείνεται πλέον σε μια έκταση μεγαλύτερη των 410.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Βρετανικής Κολομβίας.

«Πυροσβέστες εργάζονται για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς σε κτίρια στις περιοχές όπου εξακολουθεί να μαίνεται μέσα από δάση και κοιλάδες», διευκρίνισε η πυροσβεστική χθες Κυριακή στο X (πρώην Twitter).

Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν ευνόησαν την επέκταση των πυρκαγιών αυτών που έχουν καταστρέψει πολλά κτίρια στην τουριστική αυτή περιοχή.

Στην άλλη πλευρά της λίμνης Οκανάγκαν, στη δυτική Κελόουνα, κάποια σπίτια κάηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες όμως εμφανίζονται αισιόδοξες σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά των πυρκαγιών, για πρώτη φορά μετά την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πανικόβλητοι κάτοικοι εξακολουθούν να απομακρύνονται από τις εστίες τους.

Η πόλη Κελόουνα, με περίπου 150.000 κατοίκους που βρίσκεται νότια του Σούσγουαπ και την οποία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν χιλιάδες άνθρωποι, εξακολουθούσε χθες να είναι καλυμμένη από καπνό.

Σε όλη την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ άλλοι 36.000 είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Πυρκαγιές μαίνονται επίσης στον βόρειο Καναδά, κυρίως στην πρωτεύουσα των Βορειοδυτικών Εδαφών, το Γέλοουναϊφ, την οποία έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει σχεδόν το σύνολο των 20.000 κατοίκων της.

Η κατάσταση «μεταβάλλεται συνεχώς» στο Γέλοουναϊφ και τα περίχωρά του, ανακοίνωσαν οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον στρατιώτες αναπτύχθηκαν χθες στην περιοχή, ανεβάζοντας σε περίπου 400 τον αριθμό των μελών των ενόπλων δυνάμεων που συμμετέχουν «στα συνεχιζόμενα αντιπυρικά έργα».

Ομοσπονδιακή βοήθεια

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό επεσήμανε  την ανάπτυξη «των καναδικών ενόπλων δυνάμεων και μέσων για να υποστηριχθούν οι εκκενώσεις», ενώ ενέκρινε το αίτημα της Βρετανικής Κολομβίας να λάβει ομοσπονδιακή βοήθεια, σύμφωνα με ανάρτησή του στο X.

«Προμηνύονται δύσκολες ημέρες», εξήγησε χθες το βράδυ ο Μάικ Γουέστγουικ υπεύθυνος ενημέρωσης για τις πυρκαγιές των αρχών της επαρχίας. «Η πυρκαγιά αυτή καλύπτει μια τεράστια περιοχή, με αποτέλεσμα οι μετεωρολογικές συνθήκες να είναι διαφορετικές σε κάθε σημείο», πρόσθεσε.

«Ήταν ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα άλλα, το παρατηρούμε σε όλη τη χώρα, είτε πρόκειται για τη Νέα Σκωτία, τον δυτικό Καναδά, όπου καταγράφηκαν ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία είχαν τεράστιες επιπτώσεις στη χώρα», υπογράμμισε ο Τριντό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Καναδάς είναι αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα η ένταση και η συχνότητα των οποίων εντείνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ