Κλείσιμο

Έργα γλυπτικής και ζωγραφικής που ηχούν σαν μουσική στη Θεσσαλονίκη

Οκτώ γλυπτά και δεκατρία ζωγραφικά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, θα παραμείνουν έως τις 31 Μαρτίου του 2023 στον φιλόξενο χώρο του Μεγάρου Μουσικής.

Εγκαινιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής με τίτλο «Τα έργα ηχούν σαν μουσική» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, του καλλιτέχνη που αγαπήθηκε από τη Θεσσαλονίκη, κυρίως με το γλυπτό «Cor-ten», που βρίσκεται στη βόρεια πύλη της Δ.Ε.Θ. απέναντι από το Σιντριβάνι και τις «Ομπρέλες» της Νέας Παραλίας.

rgegerger

Οκτώ γλυπτά και δεκατρία ζωγραφικά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, θα παραμείνουν έως τις 31 Μαρτίου του 2023 στον φιλόξενο χώρο του Μεγάρου Μουσικής.

«Μετά από πολλά χρόνια, χώροι του Μεγάρου Μουσικής αξιοποιούνται εναλλακτικά για άλλες μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική και η γλυπτική», τόνισε ο Πρόεδρος του Ο.Μ.Μ.Θ. Βασίλης Γάκης, σημειώνοντας ότι «εξ ορισμού η Τέχνη είναι πολυδιάστατη.

Δεν περιορίζεται στα όρια της μουσικής, δεν εκφράζει μόνο το θέατρο, αλλά επεκτείνεται στη γλυπτική, τη ζωγραφική και αποκτά μια σφαιρική και πολυσύνθετη μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανησυχίας και έκφρασης». Ο κ. Γάκης εξέφρασε επίσης τη φιλοδοξία του το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσει την πλατεία και τους χώρους κυριότητάς του, σε μια ανοιχτή δημόσια γλυπτοθήκη.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για Τέχνη που διευρύνει τους αισθητικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες, μιας και όπως έχει πει ο ίδιος ο καλλιτέχνης “τα κίνητρα που σου δίνει το έργο ηχούν σαν μουσική”, δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος από τον Οργανισμό μας να φιλοξενήσει τα συγκεκριμένα έργα» τόνισε από την πλευρά το Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Χρίστος Γαλιλαίας.

ngnfnf

Ως «κονκισταδόρο της τέχνης» περιέγραψε τον Γιώργο Ζογγολόπουλο ο Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος Νίκος Θεοδωρίδης, εξηγώντας ότι διαρκώς αναζητούσε καινούργια πράγματα, μεθόδους και υλικά που στο τέλος τα κατακτούσε. «Τόλμησε να κάνει έργα μεγάλης κλίμακας τα οποία δούλευε σε μικρές διαστάσεις αλλά με λεπτομερή σχέδια, έχοντας πάντοτε στο μυαλό του το όραμα του μεγάλου έργου. Τα έβλεπε σαν αρχιτεκτόνημα που εντασσόταν στο τοπίο», είπε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Ζογγολόπουλος είχε πει ότι «το νερό είναι το αίμα των έργων μου» και τα έκανε να κινούνται με το νερό.

«Η σημαντικότερη ανακάλυψη για το θεατή είναι η αποκάλυψη της ενδελεχούς και συνεπούς έρευνας του καλλιτέχνη, νοητικά και φορμαλιστικά και ο ποιητικός, σχεδόν μουσικός τρόπος που έβλεπε τον κόσμο», είπε από την πλευρά της η επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης- Μουσειολόγος Κατερίνα Κοσκινά. Τόνισε ακόμη ότι «τα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, μη παραστατικά ως επί το πλείστον, είναι αποστάγματα νοητικών και ποιητικών διεργασιών που αναφέρονται σε οικουμενικά ζητήματα και μεγέθη». Ανέφερε επίσης ότι ο σπουδαίος καλλιτέχνης είχε τη δυνατότητα να διασχίσει έναν αιώνα που άλλαξε την ιστορία του πλανήτη και πως ήταν σημαντικός διανοούμενος με μεγάλη συνείδηση του τι είναι ο άνθρωπος και ποια η σχέση του με τον κόσμο.

bfbfbdb

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μια μεγάλη έκθεση με έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης» τόνισε ο Art Director της Art Thessaloniki Παντελής Τσάτσης.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία της ΔΕΘ-Ηelexpo, η οποία ανέλαβε τις εργασίες για τη διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου. Τα έργα φιλοξενούνται στο φουαγιέ του 3ου ορόφου του κτηρίου Μ1.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ