Μύριαμ Κιάσσου
Κάπου στο βορειανατολικό Αιγαίο, σε ένα μακρινό, από το «κλείνον άστυ» ψαροχώρι της Σάμου, κάτοικοι και τοπικοί φορείς βάλθηκαν να μας αποδείξουν πως το ελληνικό καλοκαίρι στα νησιά δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα αλλά είναι ακόμη περισσότερο τέχνη, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, καλλιτεχνεία και έκφραση.
Φυσικά μιλάμε για το περίφημο «Φεστιβάλ του Γυαλού» που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στον Όρμο Μαραθοκάμπου Σάμου, στο πλαίσιο σειράς πολιτιστικών δρώμενων και εκδηλώσεων τις οποίες και έχει υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Όρμου Μαραθοκάμπου-'Αγιος Νικόλας».
Κάθε λογής καλλιτεχνικά δρώμενα από συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά έως και μαθήματα μουσικής λαμβάνουν τα τρία τελευταία χρόνια χώρα στον γυαλό του Μαραθόκαμπου, σε συνεργασία με τη «Λαϊκή Ορχήστρα Σάμου», όπου κατά το χρονικό διάστημα εκείνο προηγείται ένα πενθήμερο μουσικών σεμιναρίων και δρώμενων στις γειτονιές του γραφικού Όρμου ο οποίος και δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως έχει μετατραπεί σε μια πρότυπη καλλιτεχνική κοιτίδα για όλους.
Αυτό είναι εξάλλου και «το μεγάλο στοίχημα» που η διοργάνωση θέλει να κερδίσει προφανώς:
Γινόμαστε όλοι μαζί κοινωνοί της τέχνης και ακόμη περισσότερο να κάνουμε εμείς οι ίδιοι τέχνη ανακαλύπτοντας πτυχές που ενδεχομένως δεν ξέραμε καν ότι είχαμε.
Σε πρακτικό επίπεδο δε μας παρουσιάζει μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και φιλόδοξη εναλλακτική προσέγγιση του τουρισμού στην Σάμο, μια προσέγγιση που συνδυάζει την ανεμελιά των διακοπών με την γνήσια ψυχαγωγία και καλλιτεχνική δραστηριότητα αφού ο θεσμός τείνει να προσελκύει πληθώρα καλλιτεχνών και φιλόμουσων τουριστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού ειδικά στο παραθαλάσσιο αυτό χωριό.
Αποκορύφωμα του θεσμού είναι φυσικά οι μεγάλες καλλιτεχνικές βραδιές με συναυλίες στις οποίες δίνουν «το παρών» σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως αυτή που έγινε στις 22/7 με την Αρετή Κετιμέ στην αυλή της σαπωνοποίας «Κεντούρη» που μετατράπηκε χαρις τις καταλυτικές παρεμβάσεις και την κινητοποίηση των μελών του πολιτιστικού συλλόγου σε πρότυπο συναυλιακό χώρο.
Η συναυλία έγινε με την χορηγία του Δήμου Δυτικής Σάμου.
Την Αρετή Κετιμέ συνόδευσαν μουσικά οι Νίκος Κόχιλας στο βιολί, Γιώργος Παπιώτης στο λάουτο και φωνή, ο Μανώλης Χριστοδούλου στο κανονάκι και ο Δήμος Μαρινίδης στα κρουστά.
Μιλώντας στο skai.gr, στο περιθώριο της συναυλίας η Αρετή Κετιμέ δήλωσε πως «Αγαπούμε τη Σάμο γενικώς διότι έχει μια ιδιαίτερη παράδοση μουσικά και φέτος».
Τόνισε ότι φέτος έμπρακτα αποδεικνύεται ότι το «Φεστιβάλ του γυαλού» ήρθε για να μείνει ως μουσικός ήχος και μουσική δραστηριότητα στο νησί.
«Είμαστε εντυπωσιασμένοι πραγματικά από την οργάνωση, και ηχοληπτικά και από άποψη σκηνής, φιλοξενίας, βρώσης και πόσης».
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάθε φορά γνωρίζουμε ανθρώπους σαν την κυρία Μένη Βακίρη που με λιγοστές βοήθειες καταφέρνουν και κάνουν κάτι ίσως όχι κάτι μεγάλο ή μεγαλεπίβολο αλλά σίγουρα σημαντικό», τόνισε η καλλιτέχνης αναφερόμενη στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου και το έργο της και περιγράφοντας το σε πόσο γρήγορο χρόνο κατάφερε να οργανώσει σε πρακτικό επίπεδο την εκδήλωση και εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για αυτό.
Όπως εκτίμησε, ανάλογες δράσεις θα δώσουν το εναύσμα σε νέα παιδιά ώστε να ασχοληθούν περαιτέρω με την τέχνη και συνόψισε πως είναι σημαντικό οι τόποι που έχουν τουρισμό αλλά και συλλόγους με καλλιτεχνικό ή και αθλητικό έργο να προσελκύουν τις μικρότερες ηλικίες ώστε να αναπτύξουν ταλέντα και δεξιότητες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.