Κλείσιμο

Σάμος: Με απόλυτη επιτυχία αναβίωσαν τα περίφημα «Φραντζόλια» στον Μαραθόκαμπο- Οι ρίζες του νησιώτικου αποκριάτικου εθίμου

Το έθιμο περιλαμβάνει περιφορά καρναβαλιστών στα σοκάκια του Μαραθοκάμπου, σατιρικές μεταμφιέσεις με κέφι και χορό, που συνοδεύονται από ζωντανή μουσική.

Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Φίλων Μαραθοκάμπου αναβίωσε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στο χωριό της Δυτικής Σάμου το παραδοσιακό Μαραθοκαμπίτικο έθιμο, “Τα φραντζόλια”.

Το έθιμο περιλαμβάνει περιφορά καρναβαλιστών στα σοκάκια του Μαραθοκάμπου, σατιρικές μεταμφιέσεις με κέφι και χορό, που συνοδεύονται από ζωντανή μουσική.

Ώρα εκκίνησης της πομπής των καρναβαλιστών ορίστηκε στις 4 μ.μ.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθοκάμπου, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής.

Τι είναι τα “Φραντζόλια”

Η λέξη “Φραντζόλια” πιθανότατα προήλθε από τη φράντζα, που σημαίνει στόλισμα. Τα δε Διονυσιακά δρώμενα στο τοπικό αυτό “καρναβάλι” είναι συνέχεια μιας μακρόχρονης λαϊκής παράδοσης που φτάνει σύμφωνα με κάποιες γνώμες στα αρχαία «Ανθεστήρια» κατά τα οποία οι πρόγονοί μας γιόρταζαν τον ερχομό της Άνοιξης με ό,τι αυτή φέρνει στη ζωή και τη διάθεση των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα ήταν και μια γιορτή αφιερωμένη στους νεκρούς.

Συγκεκριμένα, οι αρχαίοι πρόγονοι πίστευαν ότι κατά τη δεύτερη μέρα των Ανθεστηρίων άνοιγαν οι πύλες του Άδη και οι νεκροί ανέβαιναν στον Απάνω Κόσμο όπου παρέμεναν για τρεις μέρες.

Σ’ αυτό το διάστημα, θέλοντας να παραστήσουν τους πεθαμένους που κυκλοφορούσαν κρυφά ανάμεσα στους ζωντανούς, πολλοί μεταμφιέζονταν και συμπεριφέρονταν αλλόκοτα χορεύοντας και πηδώντας. Οι άνθρωποι γύρω τους τούς έκαναν μεγάλες τιμές και τους τάιζαν “πανσπερμία”, ένα παρασκεύασμα από σπόρους δημητριακών και όσπρια που θυμίζει τα κόλλυβα των μνημόσυνων και του Ψυχοσάββατου.

Πηγή: samosvoice.gr