Η Άγκυρα φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει το κόστος της ριψοκίνδυνης διπλωματίας λέει στον ΣΚΑΙ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη ο Ίαν Λέσσερ Διευθυντής του German Marshall Fund, της σημαντικότερης αμερικανικής δεξαμενής σκέψης στην Ευρώπη.
Ο κ. Λέσσερ υποστηρίζει επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την θεωρούν πρόδρομο μιας βαθύτερης αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
ΕΡ: Θεωρείτε πως η Άγκυρα μπορεί να προσπαθήσει να δοκιμάσει τις αντοχές και να οδηγηθούμε σε ένα θερμό επεισόδιο τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες στο Αιγαίο ή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;
Δρ. ΙΑΝ ΛΕΣΣΕΡ: Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μόνιμο ρίσκο σε κάθε περίπτωση. Φυσικά, αν γυρίσουμε μερικούς μήνες πίσω, είχαμε μια πολύ τεταμένη κατάσταση και είχαμε αρκετές τέτοιες τον τελευταίο ένα ή δύο χρόνια. Έτσι, ξέρετε, δεν είμαι σίγουρος ότι η νέα συμφωνία με τη Γαλλία αλλάζει πραγματικά πολύ την εξίσωση. Σίγουρα, όμως, ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην Άγκυρα για να δείξει ότι, όπως ξέρετε, υποστηρίζουν αυτά που οι ίδιοι θεωρούν ως κυριαρχικά συμφέροντά τους στην περιοχή. Αλλά φυσικά, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, πάνω απ 'όλα. Η φύση αυτής, αυτής της νέας σχέσης, δεν είναι καινούρια, φυσικά, αλλά υπάρχει μια περαιτέρω εμβάθυνση της σχέσης ασφαλείας μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, θέτει πραγματικά τη σχέση ασφάλειας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μικροσκόπιο. Θέλω να πω, είναι ένα πράγμα εάν αυτό είναι ένα πλαίσιο ΝΑΤΟ, αλλά ξέρετε, αυτή είναι επίσης μια εποχή όπου η Τουρκία προσπαθεί εάν μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει. Και νομίζω ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν αυξήσουν τις πιθανότητες ενός νέου επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο δεν θα βοηθήσει.
ΕΡ: Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μίλησε ακόμη και για μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από την Τουρκία. Κι αναρωτιέμαι εάν υπάρχει κάποια δύναμη, η Ευρώπη, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία που θα μπορούσε να αποτρέψει την Τουρκία από τέτοιες επιθετικές ενέργειες.
Δρ. ΙΑΝ ΛΕΣΣΕΡ: Νομίζω ότι υπάρχει τεράστια εθνικιστική πίεση, για να υιοθετούν αυτού του είδους τη στάση στην Άγκυρα. Και ξέρετε, αυτό απλώνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα. Ενισχύει τα συμφέροντα του Προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησης του ΑΚΡ, αλλά απλώνεται επίσης σε όλο το πολιτικό φάσμα στην Άγκυρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπάρξει ιδιαίτερα σκληροί με την Τουρκία σχετικά με αυτό. Οι Βρυξέλλες έχουν κάνει το ίδιο. Μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες το ίδιο. Η Τουρκία προφανώς το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, αλλά είναι πρόθυμη, όπως γνωρίζετε, να αναλάβει τα ρίσκα αυτής της ριψοκίνδυνης διπλωματίας.
ΕΡ: Και πώς θεωρείτε πως η ελληνογαλλική συμφωνία αλλάζει το τοπίο στη ΝΑ Μεσόγειο;
Δρ. ΙΑΝ ΛΕΣΣΕΡ: Δεν είμαι σίγουρος ότι το αλλάζει πάρα πολύ. Νομίζω ότι οι Τούρκοι είχαν καταλάβει ότι η Ελλάδα με την πάροδο του χρόνου επρόκειτο να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της άμυνας της . Αυτό είχε ήδη ξεκινήσει. Κάποια από αυτά θα είναι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλα από τη Γαλλία και άλλους εταίρους. Νομίζω ότι πραγματικά το περίμεναν αυτό. Και φυσικά, είχαν ένα δικό τους ενεργό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της δικής τους άμυνας. Τούτων δοθέντων, κοιτάζοντας τα επόμενα χρόνια, ο αυξανόμενος βαθμός εξοπλισμού στην περιοχή σίγουρα δεν βοηθά εάν παραμείνει αυτή η κατάσταση της ριψοκίνδυνης διπλωματίας.
ΕΡ: Και τέλος τι πιστεύετε για τις ΗΠΑ; Είναι ευχαριστημένοι με την ελληνογαλλική συμφωνία και περιμένουν βαθύτερη ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία;
Δρ. ΙΑΝ ΛΕΣΣΕΡ: Νομίζω ότι η Ουάσινγκτον είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με αυτή τη συμφωνία. Κατά κάποιον τρόπο, έχει άμεση συνάρτηση με το ζήτημα της ευρωπαϊκής "στρατηγικής αυτονομίας" και στο πώς αισθάνονται οι ΗΠΑ, όταν η Ευρώπη γίνεται πιο ενεργή από μόνη της στην άμυνα. Νομίζω ότι η γενική αίσθηση είναι ότι εάν υπάρχει μια πιο ευρωπαϊκή προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης μερικές φορές μιας διμερούς ευρωπαϊκής προσέγγισης, που κάνει τις ευρωπαϊκές χώρες να δαπανήσουν περισσότερα και να κάνουν περισσότερα για την άμυνα, αυτό είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών. Νομίζω ότι έτσι βλέπουν αυτή τη συμφωνία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.