Η επιστολή της Τουρκίας προς την Αμερική για αγορά F-16 και το παράλληλο άνοιγμα στη Ρωσία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον διεθνολόγων και ευρωπαικών μέσων ενημέρωσης.
Στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη μίλησε ο Νίκολας Ντάνφορθ, Αμερικανός Πολιτικός - Αναλυτής που ειδικεύεται στη σχέση Αμερικής - Τουρκίας κι εξηγεί πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει η Ουάσινγκτον σε σχέση με την πιθανότητα ο Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει στην αγορά μιας νέας παρτίδας S-400.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
ΕΡ: Η Τουρκία έκανε μια προσφορά στις ΗΠΑ να αγοράσει 40 F-16 και να εκσυγχρονίσει 80 από τα υπάρχοντα. Πώς θεωρείτε πως θα αντιδράσει η Ουάσιγκτον σε αυτή την προσφορά;
ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΤΑΝΦΟΡΘ: Θα υπάρξει πολύς σκεπτικισμός από την πλευρά της Ουάσινγκτον, σε συνδυασμό όμως με την επιθυμία να αξιοποιηθεί η προσφορά για βελτίωση σχέσεων. Νομίζω στο τέλος της ημέρας.... ξέρετε, η Ουάσινγκτον είναι πάρα πολύ απογοητευμένη από την Τουρκία, υπάρχει όμως και ο φόβος να μην κάνουμε οτιδήποτε θα αποξενώσει οριστικά την Τουρκία. Όσο περνάει ο καιρός, η απογοήτευση αυξάνεται, οι φόβοι όμως για την απομάκρυνση της Τουρκίας μειώνονται. Φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής σε αυτό το μέτωπο. Νομίζω ότι αν έπρεπε να μαντέψω, τελικά, η επιθυμία να αποφευχθεί η οριστική διακοπή των σχέσεων θα οδηγήσει την Ουάσινγκτον να δει με καλό μάτι αυτό το αίτημα. Θα θεωρηθεί ως συνέχεια της μακροχρόνιας συνεργασίας του ΝΑΤΟ που έχουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Αλλά θα υπάρχει επίσης η επιθυμία να χρησιμοποιηθεί αυτό, ξέρετε, για να υπενθυμίσει στην Τουρκία ότι εξακολουθεί να εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με ορισμένους τρόπους και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει άλλες παραχωρήσεις στο μέτωπο των S-400. Ή τουλάχιστον να αποσπάσει την υπόσχεση πως η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αγορά άλλης μιας παρτίδας S-400 από τη Ρωσία.
ΕΡ:Η στροφή του Ερντογάν στη Ρωσία για ακόμη περισσότερα όπλα είναι στάχτη στα μάτια των Αμερικανών; 'Ωστε να ισορροπήσει τη σχέση με τις ΗΠΑ; Είναι πραγματική ή προσποιητή;
ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΤΑΝΦΟΡΘ: Και αυτό είναι που το κάνει τόσο δύσκολο. Εννοώ, για να το πιστώσουμε στην τακτική του Ερντογάν, αυτό που κάνει την πολιτική του αποτελεσματική είναι ότι μερικές φορές μοιάζει πολύ με τέχνασμα. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι είπαν το ίδιο ακριβώς πριν από την πρώτη αγορά S-400 που αντιβαίνει το γεγονός ότι αν αυτή είναι μια τεχνική διαπραγμάτευσης για τον Ερντογάν, το γεγονός ότι μερικές φορές προχωρά με κάποιες από αυτές τις κινήσεις που μοιάζουν αρχικά σαν τεχνάσματα είναι σαν προσποιήσεις, τις κάνει, αν μη τι άλλο, πιο αποτελεσματικές.
ΕΡ: Πώς θεωρείτε ότι η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας αλλάζει το τοπίο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;
ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΤΑΝΦΟΡΘ: Ξέρετε, θα έλεγα μόνο ότι είναι ένα σημάδι για το πόσο άσχημα έχουν γίνει τα πράγματα με την Τουρκία ακόμη και μέσα στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν αισθάνονται πλέον απόλυτα ασφαλείς μέσα στη συμμαχία για την προστασία τους και αναζητούν εναλλακτικές συμφωνίες όπως αυτή. Αλλά ξέρετε, σε όποια πλευρά κι αν τοποθετείσαι σε αυτό το ζήτημα, είναι σαφώς ένα πολύ κακό σημάδι για το ΝΑΤΟ.
ΕΡ: Και θεωρείτε πως ο εκνευρισμός της Τουρκίας μετά την ελληνογαλλική συμφωνία θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση; Μπορεί να περιμένουμε κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;
ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΤΑΝΦΟΡΘ: Αυτό που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη της συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι πως στο παρελθόν, όταν αντιμετώπισε προκλήσεις όπως αυτή, όταν αντιμετώπισε μια ευθυγράμμιση αντίπαλων δυνάμεων, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, μερικές φορές η Τουρκία κάνει πίσω. Άλλες φορές αναβαθμίζει την απειλή της και, ξέρετε, συχνά ένα μείγμα και των δύο. Επομένως, ανάλογα με το πώς λειτουργεί η συμφωνία με τη Γαλλία, θα μπορούσατε σίγουρα να δείτε την Τουρκία να προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια. Και στη συνέχεια, ανάλογα με την ανταπόκριση που θα δει, ξέρετε, είτε θα υποχωρήσει, είτε θα συνεχίσει να πιέζει.
ΕΡ: Τέλος, εσείς θεωρείτε πως οι ΗΠΑ είναι ευχαριστημένες με την ελληνογαλλική συμφωνία;
ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΤΑΝΦΟΡΘ: Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Όχι, εννοώ, νομίζω, κοιτάξτε, υπάρχει κατανόηση από πού προέρχεται αυτό. Υπάρχει κατανόηση της τεράστιας απογοήτευσης με την Τουρκία για την απειλή που η Τουρκία θέτει στους γείτονές της. Ταυτόχρονα, γνωρίζετε, και πάλι, η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση του ρόλου της Τουρκίας, η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να εμποδίσει συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ που θα αποτελούσε μεγάλη πρόκληση για τη συμμαχία, ήταν και παραμένει ένας μακροχρόνιος στόχος της πολιτικής των ΗΠΑ. Ξέρετε, και πάλι, ακόμη και όσο αυξάνονται οι ανησυχίες για την Τουρκία, νομίζω ότι αυτό παραμένει προς το παρόν, η κυρίαρχη αφήγηση στην Ουάσιγκτον.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.