Κλείσιμο

Φίλης: Τα ερωτήματα για τον αφοπλισμό στη Λιβύη και τα σενάρια για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Ο διεθνολόγος κ. Κωνσταντίνος Φίλης μιλάει στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και εξηγεί ποια είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για το πώς θα γίνει ο αφοπλισμός στη Λιβύη ενώ μεταξύ άλλων μιλάει για τα σενάρια σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και σχολιάζει την ιταλική διάψευση για τις γεωτρήσεις Ιταλίας - Τουρκίας.

Αναφορικά με την διάσκεψη του Βερολίνου ο κ. Φίλης αναφέρει πως "υπήρχε ουσιαστικά προσπάθεια εκδήλωσης προθέσεων των εξωτερικών παικτών που έχουν ισχυρή επιρροή ώστε να επιβάλλουν τις επιθυίες τους και στους δύο εσωτερικούς παίκτες δηλαδή τον Χάφταρ και τον Σάρατζ προκειμένου να πάμε σε μια εκεχειρία. Η εκεχειρία αν δεν σπάσει μπορούμε να πάμε σε μια μονιμότερη κατάπαυση του πυρός. Το ερώτημα όμως είναι ποιος μπορεί να επιβάλλει την κατάπαυση του πυρός στο εσωτερικό μιας χώρας όπου έχουμε 1500 πολιτοφυλακές να δραστηριοποιούνται, έχουμε μισθοφόρους , έχουμε φυλές, έχουμε φατρίες, κανοντας αντιληπτό πως ακόμα και αν δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για να επιβλέψει αυτή την κατάπαυση, το πώς θα το καταφέρει αυτό είναι ένα ερώτημα. Επίσης, ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει από τι διάσκεψη είναι ο αφοπλισμός. Ποιος θα αφοπλίσει, ποιον; Και όποιος αφοπλιστεί χάνει την όποια διαπραγματευτική ισχύ του δίνουν τα όπλα". 

Αναφορικά με το Τουρκολιβυικό σύμφωνο δήλωσε πως «ως προς το στρατιωτικό μέρος είναι στον αέρα υπό την έννοια ότι η Τουρκία αποδέχθηκε και συνυπέγραψε μια απόφαση η οποία λέει πως δεν θα υπάρχει περαιτέρω στρατικοποίηση πχ με την αποστολή στρατευμάτων.

Ως προς το άλλο σκέλος της δημιουργίας ΑΟΖ τονίζει πως «δεν είναι κάτι στον αέρα αλλά το έχουμε εδώ μαζί μας. Στο καλό σενάριο αυτό θα παγώσει, στο ιδανικό σενάριο θα ακυρωθεί όσο είναι όμως ο Σάρατζ στην κυβέρνηση δεν βλέπω τον τρόπο που θα γίνει στο προβλεπόμενο μέλλον. Στο κακό σενάριο η Τουρκία θα προσπαθήσει να το θέσει σε εφαρμογή θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις». 

Σχετικά με την ιταλική διάψευση πως δεν υπάρχει θέμα με κοινές γεωτρήσεις Ιταλίας – Τουρκίας επισημαίνει πως "η Ιταλία έχει ένα ενδιαφέρον για τη Λιβυη, τα έχει καλά με τον Σάρατζ διότι συγκρατεί τα προσφυγικά ρεύματα. Σε λίγο καιρό η Ιταλία έχει εκλογές, δεν θα ήθελε πολλαπλασιασμό των προσφυγικών ροών διότι αυτό θα σήμαινε εκτόξευση των ποσοστών του Σαλβίνι, την ενδιαφέρει όμως το κομμάτι της Ανατολική Λιβύης εκεί που είναι οι πετρελαιοπηγές, δηλαδή το πετρέλαιο της χώρας που ελέγχει ο Χάφταρ.  Η Ιταλία δηλαδή το παίζει δίπορτο". 

Επιπλέον ανέφερε ότι "η Τουρκία θα κάνει τα πάντα, είτε για να μπορέσει παγώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου συνολικά, είτε να επιβάλει την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε αυτό".  

Πηγή: skai.gr