Τις συντεταγμένες για την υφαλοκρηπίδα, όπως περιγράφονται στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης κατέθεσε στον ΟΗΕ η Άγκυρα σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο, παραβιάζοντας την ελληνική ΑΟΖ, περιέχει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβυής καθώς και αναλυτικούς χάρτες. Πριν από λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.
Anadolu: Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ αίτηση για την καταχώρηση της συμφωνίας με τη Λιβύη
Αίτηση στον ΟΗΕ για την καταχώρηση του μνημονίου με Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία, όπως μεταδίδει το Anadolu, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται. Το ίδιο τηλεγράφημα αναφέρει ότι το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης, υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου και εγκρίθηκε από την τουρκική βουλή στις 5 Δεκεμβρίου.
«Τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου αφού και οι δύο χώρες το δημοσίευσαν (το μνημόνιο) στις επίσημες εφημερίδες των κυβερνήσεών τους», αναφέρει το Anadolu.
Οι επιστολές της Αθήνας και η απάντηση του ΟΗΕ
Η ελληνική κυβέρνηση, έστειλε δύο επιστολές, μια στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεςκαι μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα της Αθήνας που αποδεικνύουν ότι είναι παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.
Την παραλαβή της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ. Δήλωσε ότι «η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.