Ξεκινά η δίκη - πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία

Ξεκινά σήμερα η δίκη των 17 δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας της Τουρκίας Cumhuriyet. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παροχή βοήθειας σε τουλάχιστον μια τρομοκρατική οργάνωση. Αν κριθούν ένοχοι θα κινδυνεύουν με τουλάχιστον 43 χρόνια φυλάκισης.

Δέκα από τους δεκαεπτά δημοσιογράφους είχαν προφυλακιστεί εδώ και εννέα μήνες. Οι περισσότεροι είναι στελέχη και συνεργάτες νυν ή πρώην της εφημερίδας Cumhuriyet.

Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθούν σήμερα κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της δημοσιογραφίας της Τουρκίας, μεταξύ αυτών ο αρθογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, ο Αχμέτ Σικ και ο σκιτσογράφος Μούσα Κατρ. Θα δικαστεί επίσης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εφημερίδας Ακίν Αταλάι αλλά και ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού.

Ο Τσαν Ντουντάρ, επίσης ένας από τους κατηγορούμενους, θα δικαστεί ερήμην του καθώς βρίσκεται στη Γερμανία. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος το 2014 είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν όταν είχε καταγγείλει σε άρθρο του ότι η Άγκυρα δίνει όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία.

Οι συνεργάτες της Cumhuriyet κατηγορούνται ότι βοήθησαν μία ή πολλές «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρεται στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK, μια ακροαριστερή ομάδα, την DHKP-C, και το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Δεν μπορώ να τον αγκαλιάσω, ούτε να τον ακουμπήσω» λέει η κόρη του Τουράν Γκουνάι, ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας που πρόκειται να δικαστεί. «Μιλάμε μέσω τηλεφώνου και πίσω από ένα τζάμι. Όταν τελειώνει ο χρόνος, κόβουν τη γραμμή. Είναι τόσο απογοητευτικό που κάθε εβδομάδα τον παίρνουν μακριά», ανέφερε η Ελίφ Τουράν.

«Ο πατέρας μου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας μεταξύ των οποίων αθηροσκλήρωση αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό για να τον αφήσουν ελεύθερο», παραπονιέται η ίδια.

Ο κ Γκουνάι είναι 71 ετών και ο αρχισυντάκτης ενός βασικού ενθέτου της εφημερίδας. Η κόρη του είπε ότι ο ίδιος παλεύει να καταλάβει τον λόγο της φυλάκισής του.

«Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η φυλάκισή του έχει πολιτική χροιά» τονίζει η ίδια. «Έχουν φυλακιστεί επειδή είναι δημοσιογράφοι και κάνουν την δουλειά τους» αναφέρει.

«Η δίκη της Cumhuriyet είναι η δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF).

Από την ημέρα που έγινε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, 167 δημοσιογράφοι συνολικά τελούν υπό κράτηση στην Τουρκία.

Αναφορικά με την Ελευθερία του Τύπου η Τουρκία βρίσκεται στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF).




Πηγή: skai.gr