Η Τουρκία φοβερίζει με επιστολή στον ΟΗΕ την Κύπρο για την ΑΟΖ

Την πρόθεση της να υπερασπίσει όλα τα «κυριαρχικά της δικαιώματα» σε περίπτωση που η Κύπρος συνεχίσει τις έρευνες στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, φαίνεται να επαναλαμβάνει η Τουρκία, με επιστολή που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη.

Στην επιστολή, την οποία δημοσιεύει η ιστοσελίδα mignatiou.com και η οποία κατατέθηκε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Τουρκία υποστηρίζει ότι μέρος του οικοπέδου 6 υπάγεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου διατηρεί δικαιώματα και συμφέροντα στα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δηλώνει ακόμη ότι η Άδεια που προσέφερε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της».

Η Άγκυρα αναφέρει στην επιστολή της ότι δεσμεύεται να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή και τονίζει δεν πρόκειται να επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα».
Πηγή: skai.gr