«Δεν θα αποσπαστεί η προσοχή μας από αυτές τις άθλιες προκλήσεις», δήλωσε ο Αϊσάμι, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέχρι σήμερα.
«Θα φροντίσουμε αυτή η αισχρή επίθεση να αποκρουστεί», και «θα νικήσουμε», πρόσθεσε σε μια σειρά εμφανώς οργισμένων αναρτήσεών του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, πριν εμφανιστεί στη δημόσια τηλεόραση να προεδρεύει σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε, την Δευτέρα, τον Ελ Αϊσάμι «βαρόνο» των ναρκωτικών, κατηγορώντας τον ότι διευκόλυνε τη λαθραία μεταφορά ναρκωτικών από αέρος και διά θαλάσσης και ότι έχει δεσμούς με καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό και στην Κολομβία.
Το όνομα του Ελ Αϊσάμι προστέθηκε σε έναν κατάλογο προσώπων σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ήδη πάνω από έξι στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, εν ενεργεία ή πρώην.
Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να δεσμεύσει τυχόν περιουσιακά στοιχεία του αντιπροέδρου της Βενεζουέλας στην αμερικανική επικράτεια και να τον εμποδίσει να κάνει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τις κατηγορίες των αρχών των ΗΠΑ και της αντιπολίτευσης περί εμπορίας ναρκωτικών, διαφθοράς και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «πρόσχημα» για την ανάμιξη της Ουάσινγκτον στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και την ανατροπή της κυβέρνησής του.
Ο Μαδούρο, 54 ετών, κέρδισε με μικρή διαφορά τις εκλογές του 2013 και διαδέχθηκε τον θανόντα Ούγο Τσάβες, αλλά η δημοφιλία του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εν μέσω της οικονομικής κρίσης στη χώρα των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Αν και επέκρινε πολύ συχνά τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε αποφύγει να καταφερθεί κατά του Τραμπ. Σήμερα όμως η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες δήλωσε ότι είναι «αξιοθρήνητο και πολύ επικίνδυνο» το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση των συνεχίζει και διαιωνίζει «τα ιστορικά λάθη» και τις κινήσεις «εναντίον της Βενεζουέλας» της κυβέρνησης Ομπάμα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε επίσης κυρώσεις σε βάρος ενός επιχειρηματία, του Σαμάρκ Λόπες, τον οποίο χαρακτήρισε πρόσωπο-«βιτρίνα» του αντιπροέδρου. Ο επιχειρηματίας αντέδρασε εκδίδοντας μια ανακοίνωση στην οποία διαβεβαιώνει ότι οι δραστηριότητες είναι «νόμιμες» και «δεν επιδίδεται σε εμπορία ναρκωτικών».
Η επιβολή κυρώσεων στον Ελ Αϊσάμι, έναν 42χρονο δικηγόρο και εγκληματολόγο, διαψεύδει τις όποιες ελπίδες υπήρχαν στο Καράκας για το ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να αποφύγει τη σύγκρουση με τη Βενεζουέλα, αλλά ταυτόχρονα δίνει στον Μαδούρο την ευκαιρία να παίξει το χαρτί του πατριωτισμού, σύμφωνα με αναλυτές.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.