Εν τω μεταξύ χθες το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή όπλων στους Κούρδους του βορείου Ιράκ με στόχο να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές. Πρόκειται για την πρώτη άμεση αποστολή γερμανικών όπλων σε εμπόλεμη περιοχή. Ποια είναι όμως αυτή η τρομοκρατική οργάνωση και γιατί νέοι από την Ευρώπη την στηρίζουν. Ο Πέτερ Νόιμαν είναι γερμανός καθηγητής στο Kings College του Λονδίνου και διευθύνει το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τη Ριζοσπαστικοποίηση και την Πολιτική Βία.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη συμμετοχή σε αυτή την οργάνωση. Από τη μια υπάρχει μια προσωπική αποστολή που αφορά κυρίως νεαρούς άνδρες. Πρόκειται για περιπέτεια, αδελφικότητα, αγώνα για να φτιάξεις την μεγάλη τζιχάντ. Άνθρωποι σε 1000 χρόνια θα μιλάνε ακόμα για το πώς νεαροί άνδρες από τη Δύση βοήθησαν να χτιστεί το χαλιφάτο. Και ο στόχος είναι φυσικά να καταπολεμηθεί και η Δύση. Πρόκειται για πολλά και διαφορετικά κίνητρα, που παρακινούν όμως πολλούς νέους από την Ευρώπη».
Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 νέοι από ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος». Το προφίλ των ανθρώπων που συμμετέχουν δεν είναι σαφές. Προέρχονται από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και οι ηλικίες τους κυμαίνονται μεταξύ 16 και 20 χρονών.
Τη δράση της IS καταδίκασαν χθες και τα ΗΕ σε μια έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη. Ενώ σήμερα στο ίντερνετ παρουσιάστηκε ένα νέο βίντεο της οργάνωσης με ρωσικά και γερμανικά όπλα ανάμεσά τους και παλιά ρωσικά μαχητικά. Στο βίντεο οι τζιχαντιστές απειλούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ένας τσιχαντιστής φαίνεται να του λέει «Αυτά είναι τα αεροσκάφη που πούλησες στον Άσαντ. Τώρα αυτά τα μαχητικά θα επιστρέψουν για να απελευθερώσουν την Τσετσενία και τον Καύκασο».
Ο Γερμανός καθηγητής Πέτερ Νόιμαν επισημαίνει ότι πολλοί από τους νέους που επιστρέφουν από την IS αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Κάποιοι ωστόσο συνεχίζουν να επιμένουν στην τρομοκρατική τους δράση. Μια άμεση απειλή για τις ευρωπαϊκές χώρες;
«Ναι, φυσικά. Το πιο σημαντικό είναι να μας γίνει συνείδηση, ότι όπως είχε συμβεί στη δεκαετία του 80 στο Αφγανιστάν, η ίδια αρχή ισχύει και εδώ. Και όπως συνέβη και στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του '80 και 15 χρόνια αργότερα είχαμε την 11η Σεπτεμβρίου το 2001 έτσι πιστεύω κι εδώ ότι από αυτές τις εστίες κρίσης στη Συρία και στο Ιράκ θα γεννηθεί μια νέα τρομοκρατία. Ίσως δεν είναι αύριο ή μεθαύριο αλλά τα επόμενα χρόνια».
Πηγή: Deutsche Welle - Μαρία Ρηγούτσου (DLF, DPA)
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.