Στερείται λαϊκής νομιμοποίησης ο Ολάντ;
Σε σχόλιό του σήμερα το πρωί προς τη γαλλική ραδιοφωνία ο Ερίκ Κοκερέλ, πολιτικός συντονιστής του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς (Parti de Gauche) ανέφερε: «Για ποια λαϊκή νομιμοποίηση μπορούμε να μιλάμε μετά από την παραίτηση δύο συνεχόμενων κυβερνήσεων της ίδιας κυβερνητικής πλειοψηφίας; Σε ποια λαϊκή νομιμοποίηση μπορεί να στηριχθεί πλέον τώρα ο Φρανσουά Ολάντ για να μας επιβάλει έναν νέο Μανουέλ Βαλς που θα προέρχεται από την ίδια πλειοψηφία; Πρόκειται για μία πολύ κακή κίνηση για τη χώρα».
Αφορμή της παραίτησης σύσσωμης της κυβέρνησης αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ το Σαββατοκύριακο, ο οποίος ζήτησε να εγκαταλείψει η Γαλλία την πολιτική της λιτότητας, «την οποία επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη» η Γερμανία. «Η δογματική μείωση των ελλειμμάτων, η οποία μας οδηγεί σε μια σκληρή πολιτική περικοπών και στην ανεργία, θα πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός προς την Le Monde.
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Βαλς διέρρευσε ότι με την ανοιχτή αυτή κριτική, ο υπ. Οικονομίας «πέρασε την κίτρινη γραμμή» και πως είναι ανεπίτρεπτο ένας υπουργός να σχολιάζει κατ΄ αυτό τον τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει αλλά καθώς και την πολιτική ενός εταίρου.
Από την οικονομική στην πολιτική κρίση
Τα βαθύτερα αίτια της κυβερνητικής κρίσης στη Γαλλία είναι κυρίως οικονομικά. Τα μέτρα περικοπών που αποφασίστηκαν δεν αποδίδουν μέχρι στιγμής καρπούς, ενώ η ανάπτυξη είναι αναιμική. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση διόρθωσε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, προβλέποντας ένα συν της τάξης του 0,5%. Και το έλλειμμα όμως αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 4%, αντί του προβλεπόμενου 3,8%.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Υβ Ζεγκό, βουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος UDI (Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων), δήλωσε το πρωί προς την γαλλική ραδιοφωνία:
«Δεν περιμέναμε ότι ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν περιμέναμε ότι τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση θα ξεκινούσε και μία πολιτική κρίση. Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα. Αμέσως μετά την οικονομική κρίση οι σοσιαλιστές εφευρίσκουν τώρα και την πολιτική κρίση σαν να χρειαζόταν τώρα η χώρα κάτι τέτοιο, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι δυνάμεις της θα έπρεπε να είναι συγκεντρωμένες στην υπέρβαση των δυσκολιών μας».
Πηγή: Deutsche Welle - Κώστας Συμεωνίδης (DLF / France Info)
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.