Περιορισμούς στα επιδόματα για Ευρωπαίους προωθεί εσπευσμένα η κυβέρνηση Κάμερον

Νέους κανονισμούς που περιορίζουν την πρόσβαση των μεταναστών από άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο βρετανικό σύστημα κρατικών επιδομάτων καταθέτει εντός της ημέρας στη Βουλή των Κοινοτήτων η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η κατάθεση των μέτρων επισπεύδεται ώστε να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία παύουν να ισχύουν οι επταετείς περιορισμοί στην έλευση στη Βρετανία Βουλγάρων και Ρουμάνων πολιτών.

Το κυριότερο νέο μέτρο είναι η πρόβλεψη πως οι Ευρωπαίοι μετανάστες θα αποκτούν δικαίωμα λήψης κρατικών επιδομάτων μόνο μετά την παρέλευση τριών μηνών διαμονής τους στη Βρετανία. Μέχρι τώρα, οι πολίτες της ΕΕ που μετοικούσαν στη Βρετανία αποκτούσαν άμεσα δικαίωμα λήψης επιδομάτων.

Παράλληλα, μετά από έξι μήνες τα επιδόματα προς Ευρωπαίους θα διακόπτονται αν δεν υπάρχει «γνήσια πιθανότητα» εύρεσης εργασίας. Απαραίτητος όρος για τη λήψη επιδομάτων γίνεται επίσης η γνώση αγγλικής σε ένα καλό επίπεδο συνεννόησης, ενώ γίνονται πιο αυστηροί οι έλεγχοι για την απόδειξη της μόνιμης κατοικίας. Επίσης από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύουν αυξημένα πρόστιμα στις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τον εθνικό κατώτατο μισθό.

Επιπλέον, θα απαγορεύεται η επιστροφή στη Βρετανία για ένα διάστημα 12 μηνών των Ευρωπαίων πολιτών που θα απελαύνονται σε περίπτωση που συλληφθούν να επαιτούν ή να κοιμούνται στο δρόμο.

Τα νέα μέτρα αποσκοπούν στο να καθησυχάσουν μια μεγάλη μερίδα Βρετανών πολιτών που φοβούνται ένα μαζικό κύμα μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των πολιτών των χωρών αυτών που σκοπεύουν να έρθουν στη Βρετανία ποικίλουν από λίγες έως δεκάδες χιλιάδες το χρόνο. Σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα Sun, το 42% των 2.600 ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «υψίστης σημασίας» τον περιορισμό μετανάστευσης από χώρες της ΕΕ.

Έντονες πιέσεις δέχεται ο πρωθυπουργός Κάμερον και από δεκάδες βουλευτές, κυρίως της πιο δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών. Ένας εξ αυτών, ο Ντέιβιντ Ράφλεϊ, δήλωσε ότι δεν αρκεί ο περιορισμός πρόσβασης στα επιδόματα και ζήτησε πενταετή παράταση στην υπό αυστηρούς όρους άδεια εισόδου Βουλγάρων και Ρουμάνων στη Βρετανία. Οι πολίτες αυτών των δύο χωρών από το 2004 και έως το τέλος του τρέχοντος έτους μπορούν να εισέρχονται στη Βρετανία μόνο εφόσον είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή αν εργάζονται σε τομείς όπως η συλλογή φρούτων και η επεξεργασία τροφίμων.

Σύμφωνα με την αποθάρρυνση μετανάστευσης στη Βρετανία μέσω του περιορισμού πρόσβασης στα επιδόματα είναι και η αντιπολίτευση. Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Υβέτ Κούπερ μέμφθηκε την κυβέρνηση διότι δεν εφάρμοσε τα νέα μέτρα νωρίτερα.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε ότι πιστεύει πως «οι περιορισμοί θα καταστήσουν το Ηνωμένο Βασίλειοι λιγότερο ελκυστικό για τους μετανάστες από την ΕΕ που θέλουν να έρθουν και να ζήσουν εις βάρος του κράτους». Όπως πρόσθεσε, ο ίδιος θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ενώ η Βρετανία είναι ανοιχτή για όσους εργάζονται, δε θα αποδέχεται ανθρώπους που δε θέλουν να συνεισφέρουν.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί προειδοποιήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ να μην καταπατήσει βασικές ελευθερίες της ενωμένης Ευρώπης. Η Κομισιόν, όπως και άλλοι φορείς και οργανώσεις έχουν επισημάνει ότι οι Ευρωπαίοι μετανάστες έχουν ενισχύσει παρά επιβαρύνει τη βρετανική οικονομία. Αντίθετα πολιτικοί, δεξαμενές σκέψεις και ταμπλόιντ εφημερίδες του βρετανικού συντηρητικού χώρου κάνουν λόγο για «τουρισμό επιδομάτων».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο