Guardian: Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν ξένες αποστολές σε δύο G20 το 2009

Η βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τους υπολογιστές και τις τηλεφωνικές συνομιλίες ξένων πολιτικών και αξιωματούχων που έλαβαν μέρος σε δύο συνεδριάσεις του G20 στο Λονδίνο το 2009, κατόπιν σχετικών εντολών της βρετανικής κυβέρνησης, όπως αποκαλύπτει αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian.

Στόχος των παρακολουθήσεων, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα στα οποία είχαν πρόσβαση οι δημοσιογράφοι της Guardian ήταν η διασφάλιση διαπραγματευτικού πλεονεκτήματος σε βάρος ξένων αποστολών που συμμετείχαν στο G20.

Ανάμεσα στους στόχους που κατονομάζονται βρίσκονται η Τουρκία και η Νότια Αφρική.

Μεταξύ άλλων, οι βρετανικές υπηρεσίες εξαπάτησαν ξένους απεσταλμένους στήνοντας internet cafe όπου είχαν εγκαταστήσει λογισμικό παρακολούθησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πλήκτρων.

Παράλληλα, παραβιάστηκε η ασφάλεια φορητών συσκευών τύπου BlackBerry που χρησιμοποιούσαν ορισμένοι αξιωματούχοι, προκειμένου να παρακολουθούνται οι επαφές τους.

Οι εν λόγω αποκαλύψεις έρχονται καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει, μεταξύ 17 και 18 Ιουνίου, τη σύνοδο του G8 στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι αποστολές όλων των κρατών που έλαβαν μέρος στο G20 θα βρεθούν εκ νέου υπό την «σκεπή» του Λονδίνου για το G8, ενδεχομένως προκαλώντας ένταση και υποψίες μεταξύ των συμμετεχόντων.

Οι αποκαλύψεις της Guardian έρχονται στον απόηχο πολύκροτων δημοσιευμάτων από την ίδια εφημερίδα αναφορικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) η οποία χρησιμοποιούσε ένα πρόγραμμα ονόματι PRISM προκειμένου να συλλέγει δεδομένα από τους διακομιστές μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Google, η Facebook, η Apple και η AOL.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Guardian