Η Rhein-Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Μολονότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ΕΕ από την ημέρα της ίδρυσής της… έγινε εγγυητής της ειρήνης… η απονομή του βραβείου σε έναν οργανισμό ή έναν θεσμό έχει μεγαλύτερο νόημα, όταν πίσω από αυτόν βρίσκονται άνθρωποι που βιώνουν μια ιδέα και την εφαρμόζουν στην πράξη. Υπό την έννοια αυτή η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Ερυθρό Σταυρό, στην Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ή στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» θα ήταν πιο κατανοητή από την απόφαση που πήρε τελικά η επιτροπή», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Επικήδειος, η τιμητική ομιλία
Αξίζει την βράβευση η ΕΕ, εκτιμά η αυστριακή Die Presse. «Το ερώτημα είναι πώς αυτή θα αξιοποιηθεί πολιτικά. Θα αξιοποιηθεί ως ώθηση για την απαραίτητη αναδόμηση της ΕΕ με δεσμευτικούς κανόνες και με σενάρια εξόδου για κάποια μεμονωμένα μέλη; …ή θα αξιοποιηθεί για μια προσπάθεια αποτροπής ενός εκ των κυρίων αιτιών της κρίσης, δηλαδή των δαπανών με δανεικά; Δυστυχώς, οι πρώτες αντιδράσεις στην βράβευση της ΕΕ παραπέμπουν στο αντίθετο», επισημαίνει η εφημερίδα.
«Θράσος» χαρακτηρίζει την βράβευση της ΕΕ η γαλλική Liberation και παρατηρεί ότι η επιτροπή απονομής των βραβείων «ειρωνεύεται ή είναι κονφορμιστική. Το να απονείμει κανείς το Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ που βρίσκεται στα μέσα μιας κρίσης και η οποία αμφισβητείται συνιστά θράσος. Η επιτροπή βράβευσε μια βαριά άρρωστη, η οποία είναι καταθλιπτική και της οποίας τα ζωτικά όργανα έχουν παραλύσει. Κάποιοι ήδη αντελήφθησαν ότι η τιμητική ομιλία στο Όσλο θύμιζε περισσότερο επικήδειο», τονίζει η γαλλική εφημερίδα.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος - Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.