Καμία πρόοδος στις επαφές της Χίλαρι Κλίντον στην Κίνα

Χωρίς πρόοδο στα μέτωπα της Συρίας και των εδαφικών αντιπαραθέσεων στην Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, με τον κινέζο ομόλογό της, Γιάνγκ Ζιετσί, στο Πεκίνο, με τους δύο υπουργούς ωστόσο να προσπαθούν να υπογραμμίσουν τη φιλία που διέπει τη σχέση των δύο χωρών.

«Είμαι πολύ περήφανη για τη δύναμη και την αντοχή που έχουμε εμφυσήσει στη σχέση μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον. «Καθιστά δυνατή τη συζήτηση για οτιδήποτε και την εύρεση τρόπων ευθείας και ειλικρινούς αντιμετώπισης ζητημάτων».

Συνεχίζοντας, η αμερικανίδα αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, αποσαφηνίζοντας όμως πως αυτές οι διχογνωμίες δεν είναι απαραίτητο να προκαλέσουν προβλήματα στη σινο-αμερικανική συνεργασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και κ. Γιάνγκ, τονίζοντας την ελπίδα της κινεζικής ηγεσίας ότι «η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν ώστε να αναπτύξουν μία θετική και πραγματιστική σχέση».

Παρά ταύτα, οι εξαγγελίες φιλίας δεν ήταν δυνατό να αποκρύψουν τη φανερή απόκλιση μεταξύ των δύο δυνάμεων σε κομβικά γεωπολιτικά ζητήματα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η κλιμακούμενη εδαφική αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες στην Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Οι τριβές πηγάζουν από τους ανταγωνισμούς για τον μεγάλο υποθαλάσσιο πλούτο της περιοχής, με τις υπόλοιπες χώρες να κατηγορούν το Πεκίνο για μιλιταριστική επεκτατικότητα και παράβαση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Η σύγκρουση έχει φέρει και τις ΗΠΑ στο «παιχνίδι», με την Ουάσιγκτον πραγματοποιεί μία μεγαλόπνοη «Στροφή προς την Ασία» στην εξωτερική της πολιτική και ταυτόχρονα να εξελίσσει κατάλληλα το στρατιωτικό δόγμα αεροναυτικού πολέμου που διαθέτει (Air-Sea Battle).

Κρατικές και κομματικές εφημερίδες στην Κίνα έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να μειώσουν την επιρροή του Πεκίνου στην Άπω Ανατολή.

Παράλληλα, μεγάλο παραμένει το χάσμα όσον αφορά τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία, με τον κ. Γιάνγκ να σημειώνει δηκτικά, σε μία από τις λίγες «επιθέσεις» που έγιναν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, την πεποίθησή του πως «η ιστορία θα κρίνει ότι η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Συρίας είναι μία προαγωγή της κατάλληλης διαχείρισης της κατάστασης».

Η κ. Κλίντον δεν δίστασε να «σηκώσει το γάντι», αντιτείνοντας ότι η βία στη Συρία διαχέεται στις γειτονικές χώρες και υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι μυστικό πως έχουμε απογοητευτεί από τις ενέργειες της Ρωσίας και της Κίνας» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημείωσε παρά ταύτα την ελπίδα μελλοντικής συνεργασίας «πίσω από ένα πραγματικό δρόμο μπροστά για τα τερματίσουμε τη βία στη Συρία».

Μόσχα και Πεκίνο έχουν ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου που θα επέβαλάν βαριές κυρώσεις στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης