Συρία: Αμφίβολη η επίλυση της κρίσης

Νέες σφοδρές επιθέσεις κατά των εξεγερθέντων εξαπέλυσαν την Πέμπτη, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σε πόλεις όπως τη Χομς, την Ντεράα και τη Δαμασκό, σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές.

Ταυτόχρονα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίζεται πως τα ξημερώματα της ίδιας μέρας δυνάμεις του καθεστώτος, με υποστήριξη αρμάτων μάχης, φέρεται να εισέβαλαν στην πόλη Ντούμα.

Στο μεταξύ, συνάντηση πραγματοποίησε στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ/Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, με τον πρόεδρο Άσαντ, προκειμένου να συζητήσουν τα βήματα για την υλοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου.

Ταυτόχρονα, οριστικοποιήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το τελικό κείμενο της διακήρυξής του, με το οποίο θα ζητά από τη συριακή κυβέρνηση να σεβαστεί την προθεσμία κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, έως τις 10 Απριλίου θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί η κατάπαυση πυρός από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ οι αντικαθεστωτικοί θα πρέπει και εκείνοι με τη σειρά τους να έχουν σταματήσει όλες τις επιθέσεις τους έως τις 12 Απριλίου.

Ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ και σημερινός διαμεσολαβητής για τη Συρία έχει ήδη δηλώσει ενώπιον του Συμβουλίου πως η κυβέρνηση Άσαντ έχει αποδεχτεί τη διορία, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες δηλώνει πως πρόκειται να ασκήσει πίεση στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις προκειμένου να σεβαστούν και εκείνες τη διορία.

Επιπλέον, εκπρόσωπος του κ. Ανάν δήλωσε την Πέμπτη πως η συριακή κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ο στρατός έχει αποσυρθεί από πολλά σημεία στη χώρας.

Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις και τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Άσαντ, μόνο αυτή την εβδομάδα, 170 άνθρωποι φαίνεται να έχουν χάσει την ζωή τους.

Την Τετάρτη, από την Νέα Υόρκη, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Susan Rice, δήλωνε πως «θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη αν η Συριακή κυβέρνηση σεβόταν ξαφνικά τα όσα δεσμεύτηκε με βάση το σχέδιο Ανάν», υπογραμμίζοντας ότι το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων στη Συρία δεν ενθαρρύνει το σεβασμό της διορίας που έχει θέσει ο διεθνής οργανισμός.







Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης