Ισραήλ: Διαβήματα διαμαρτυρίας σε Αυστρία και Βέλγιο για τη Δυτική Όχθη

Σε διαβήματα προς τους πρέσβεις του Βελγίου και της Αυστρίας προέβη τη Δευτέρα το ισραηλινό ΥΠΕΞ, καθώς οι δύο χώρες υπερψήφισαν τη διεξαγωγή έρευνας για τους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Στους δύο πρέσβεις διαμηνύθηκε η «απογοήτευση» του Ισραήλ σχετικά με το πώς χειρίστηκαν την υπόθεση οι κυβερνήσεις των δυο κρατών.

Τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ με παρουσία στο Συμβούλιο –Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Ρουμανία- απείχαν από την ψηφοφορία, με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν ήδη μηχανισμοί για να ελέγξουν το θέμα των εποικισμών, και ακόμη ένας θα ήταν περιττός.

Διαβήματα έγιναν επίσης στους πρέσβεις της Ελβετίας και της Νορβηγίας που τήρησαν την ίδια στάση με Αυστρία και Βέλγιο, αλλά δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη συνεργασία του με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μετά την έναρξη την προηγούμενη εβδομάδα της έρευνας για τους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη.

«Πολύ λυπηρή», χαρακτήρισε η πρόεδρος του οργάνου του ΟΗΕ Λόρα Ντουπυί Λασέρ, τη στάση του Τελ Αβίβ. Όπως διευκρίνισε πάντως, δεν υπάρχει γραπτή επιβεβαίωση της απόφασής του.
Πηγή: skai.gr