Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να παρατείνει την αποστολή της ενάντια στους Σομαλούς πειρατές, επιτρέποντας στις στρατιωτικές δυνάμεις να επιτίθενται σε όλες τις πειρατικές βάσεις, σε στεριά και θάλασσα.
Η στρατιωτική αποστολή θα παραμείνει στην περιοχή για δυο ακόμα χρόνια και θα έχει το δικαίωμα να στοχεύει στα πλοία και τις δεξαμενές καυσίμων τους, σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
Περίπου 10 ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία περιπολούν αυτή την περίοδο το Κέρας της Αφρικής. Αστυνομεύουν τις εμπορικές οδούς και προστατεύουν την ανθρωπιστική βοήθεια, ήδη από το 2008. Βάσει της πρόσφατης συμφωνίας, θα παραμείνουν στο σημείο έως τον Δεκέμβριο του 2014.
Όπως αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, το νέο συμφωνητικό επιτρέπει στα θωρηκτά και τα ελικόπτερα να ανοίξουν πυρ εναντίον των πλοίων, των φορτηγών και σε κάθε είδους πειρατικό εξοπλισμό, που βρίσκεται στην παραλία.
«Το σχέδιο της ΕΕ είναι να επιτρέψει τις επιθέσεις στις υπέργειες εγκαταστάσεις των πειρατών όταν επιτίθενται εν πλω τα σκάφη», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι θα είναι «πολύ προσεκτικοί» ώστε να αποφύγουν πιθανούς θανάτους πολιτών.
Σύμφωνα με το ναύαρχο Duncan Potts, που διοικεί τη ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σομαλία, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τον περασμένο χρόνο 30 σκάφη καταλήφθηκαν και 700 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι από πειρατές, ενώ σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί σε 8 σκάφη και 200 ομήρους».
Για καλύτερα αποτελέσματα, λοιπόν, οι στρατιωτικές δυνάμεις θα έχουν το δικαίωμα να στοχεύουν και να επιτίθενται σε όλα τα στάδια προετοιμασίας των πειρατών.
Η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πειρατείας στη Σομαλία φέρει το όνομα ¨Atalanta".
Πηγή: EurActiv/video
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.