Ο 65χρονος ιερέας ασχολείται εδώ και δέκα χρόνια με το ‘κυνήγι των μαγισσών’. Μια ιστορία ακόμα και σήμερα επίκαιρη, όπως αποδεικνύεται από μια σειρά σύγχρονων παρόμοιων περιπτώσεων στην Τανζανία, τη Νιγηρία, το Καμερούν, το Κονγκό, όπως εξηγεί η Εθνολόγος Ίρις Γκαρέις. Σύμφωνα με την Γερμανίδα καθηγήτρια «μεταξύ 1994 και 1998 μόνο στην Τανζανία εκτελέστηκαν 5.000 άνθρωποι με την κατηγορία ότι διέθεταν ‘μαγικές’ δυνάμεις».
Εκτελέσεις μαγισσών έγιναν στην Ινδονησία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000 στην Ινδία. Το κυνήγι μαγισσών ήταν διαδεδομένο στην Ευρώπη το 16ο και τον 17ο αιώνα αλλά και στην Αφρική, σε τμήματα της Ασίας αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Για τους λόγους που οδηγούσαν τους ανθρώπους σε τέτοιες σκέψεις και πράξεις η Ίρις Γκαρέις απαντά:
«Η πολιτική δύναμη ή ο πλούτος δημιουργούν καχυποψία. Και έτσι κάποιος μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος για μάγια. Πίστευαν δηλαδή οι άνθρωποι πως μέσω της μαγείας κατάφερε να αποκτήσει τον πλούτο».
Στην Ευρώπη 60.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν ως μάγοι μέχρι το 1782
Δεν ήταν όμως μόνο οι πλούσιοι που θεωρούνταν μάγοι αλλά και φτωχές γυναίκες ακόμα και παιδιά:
«Πρόκειται για ένα έγκλημα που βρισκόταν απλά και μόνο στη φαντασία των ανθρώπων. Πίστευαν ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούσαν να πετάξουν έτσι απλά στον αέρα, ότι μπορούσαν να αναισθητοποιήσουν κάποιον απλά με μια σκόνη και να του πάρουν αίμα».
Μεγάλες καταστροφές που προκαλούνταν από το κλίμα, καθώς επιδημίες και λιμοί εξήπταν την φαντασία των ανθρώπων. Στην Ευρώπη 60.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν ως μάγοι μέχρι το 1782. Το 75% ήταν γυναίκες και το 25% άνδρες και παιδιά. Κυνήγι μαγισσών γινόταν όμως και στις σκανδιναβικές χώρες, την Ελβετία ακόμα και στην Ισπανία και την Ιταλία.
Από το 1993 έχει αρχίσει σε πολλές γερμανικές πόλεις η αποκατάσταση πολλών ανθρώπων που είχαν εκτελεστεί ως μάγοι.
Πηγή: Insa Moog / Μαρία Ρηγούτσου, Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.