Κλείσιμο

Ισραήλ - Τουρκία: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε σήμερα, Κυριακή, την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την επιδρομή Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον τουρκικού πλοίου του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα πριν ένα χρόνο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως θέλει να αποφύγει την επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα.

«Δεν χρειάζεται να ζητήσουμε συγγνώμη επειδή ενεργήσαμε με αυτόν τον τρόπο για να προστατεύσουμε τους συμπατριώτες μας, τα παιδιά και τις πόλεις μας», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Νετανιάχου, πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

«Δεν έχουμε ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη επειδή οι στρατιώτες μας απάντησαν στις βίαιες επιθέσεις των ακτιβιστών της ΙΗΗ (τουρκική ΜΚΟ). Δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη γιατί προσπαθούμε να σταματήσουμε το λαθρεμπόριο όπλων προς την Χαμάς», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

«Όμως επαναλαμβάνω πως το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Το Ισραήλ δεν επιθυμεί την επιδείνωση των σχέσεών του με την Άγκυρα», κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στηρίζει την Άγκυρα ο Αραβικός Σύνδεσμος

Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος επέκρινε την έκθεση του ΟΗΕ για τη φονική επιδρομή του ισραηλινού ναυτικού εναντίον ενός διεθνούς στολίσκου που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας στις 31 Μαΐου 2010, και εξέφρασε την υποστήριξή του στη θέση της Άγκυρας, η οποία θέλει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο (CIJ).

«Έχω εκπλαγεί από το γεγονός ότι μια τέτοια έκθεση δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της παναραβικής οργάνωσης, Ναμπίλ αλ-Αράμπι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η επιτροπή έρευνας «δεν εξέτασε αν ο αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος ή όχι, αλλά στήριξε την εργασία της στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας», είπε.

Ο Αράμπι πρόσθεσε πως συζήτησε με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου, και «κάλεσε όλες τις αραβικές χώρες να υποστηρίξουν το τουρκικό διάβημα» στο Διεθνές Δικαστήριο (CIJ) της Χάγης.

Η έκθεση της επιτροπής που συνέστησε ο ΟΗΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, θεωρεί πως ο ισραηλινός στρατός κατέφυγε σε «υπερβολική και παράλογη» βία κατά τη διάρκεια της επιδρομής, η οποία κόστισε τη ζωή σε εννέα τούρκους επιβάτες, αλλά έκρινε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός που επιβάλλει το Ισραήλ εναντίον της λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η Τουρκία αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα και να παγώσει τις στρατιωτικές σχέσεις, για να διαμαρτυρηθεί για την άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη.

Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, επέκρινε την έκθεση ως «'άκυρη και μη υπάρχουσα».

Το Ισραήλ, αντίθετα, αποδέχθηκε την έκθεση, εκφράζοντας ωστόσο «επιφυλάξεις» όσον αφορά τις επικρίσεις εναντίον της επέμβασης των κομάντο του ισραηλινού ναυτικού.
Πηγή: skai.gr