Λιβυκό: Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στις ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να μεταβεί τις προσεχείς ημέρες απεσταλμένος των αντικαθεστωτικών της Λιβύης προκειμένου να συζητήσει με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης το αίτημα των ανταρτών για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ, στον αγώνα τους κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Ειδικότερα, ο Μαχμούτ Τζιμπρίλ, πρόκειται να συναντηθεί το επόμενο διήμερο, με αξιωματούχους του Πενταγώνου, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και με μέλη του Κογκρέσου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Τόνερ, την Τετάρτη. Ανάμεσα στις κρίσιμες επαφές, που θα έχει ο Λίβυος εκπρόσωπος των εξεγερμένων κατά του καθεστώτος Καντάφι, συμπεριλαμβάνεται και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέϊμς Στάϊνμπεργκ.

Ο Τζιμπρίλ εκπροσωπεί το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το οποίο διατηρεί υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο τμήμα στα ανατολικά της χώρας και αναζητά ευρύτερη διεθνή βοήθεια στην προσπάθεια να γκρεμίσει από την εξουσία το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες επίσης επιθυμούν την απομάκρυνση του Λίβυου ηγέτη από την εξουσία, προσπαθούν παράλληλα να κατανοήσουν βαθύτερα τη φύση και το χαρακτήρα της αντιπολίτευσης, καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια, προκειμένου να αποφασίσει πόση και ποιας μορφής στήριξη θα τους παράσχει.

«Αυτές οι συναντήσεις θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε πληρέστερα, την αντιπολίτευση αλλά και το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, καθώς και το όραμα που έχουν για τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τόνερ.

Οι ΗΠΑ, έχουν στείλει αξιωματούχους στη Βεγγάζη, όπου βρίσκεται από την αρχή της εξέγερσης το στρατηγείο των αντικαθεστωτικών, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για τους στόχους τους. Ο Τόνερ είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι αναγκαίο να ενισχυθεί οικονομικά το Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αν θα τους παρέχουν και τον εξοπλισμό που έχουν ζητήσει.

Στο μεταξύ, συνομιλίες για την κρίση στη Λιβύη, είχε την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ετοιμάζονται να συζητήσουν το θέμα την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Οι ΒRICS λένε "όχι" στη χρήση βίας στη Λιβύη

Η χρήση βίας πρέπει ν’ αποφευχθεί στη Λιβύη και στις χώρες της Μέσης Ανατολής που γνωρίζουν ταραχές, σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που συνήλθε την Πέμπτη στην πόλη Σάνια της Κίνας.

«Αποδεχόμαστε την αρχή σύμφωνα με την οποία η χρήση βίας πρέπει ν’ αποφευχθεί», τονίζει η ομάδα BRICS η οποία εκφράζει «βαθειά ανησυχία για τις ταραχές στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια και τη δυτική Αφρική».

Η ομάδα BRICS εκφράζει την ελπίδα «να επιτευχθεί ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδος στις χώρες αυτές».

Μόνο η Νότια Αφρική ψήφισε υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ που άνοιξε το δρόμο για αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη, ενώ οι άλλες τέσσερις και κυρίως η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέσχον.

Θα παραμείνει στο Κατάρ ο Μούσα Κούσα 

Στο μεταξύ, ο Μούσα Κούσα, Λίβυος πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέχρι πρότινος «δεξί χέρι» του Καντάφι, έχει αποφασίσει να μείνει προς το παρόν στο Κατάρ, λόγω των ανησυχιών για δίωξή του από τους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λόκερμπι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Ο Κούσα έφθασε αεροπορικώς στο Λονδίνο στα τέλη Μαρτίου, σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετά την αποσκίρτησή του από το καθεστώς.


Πηγή: skai.gr