«Εμπόλεμη ζώνη» στο κέντρο του Καΐρου

Εφιαλτικές ώρες στην Αίγυπτο όπου από την Τετάρτη το απόγευμα διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα μεταξύ αντικαθεστωτικών και υποστηρικτών του Μουμπάρακ. Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι οι τραυματίες είναι 750, ενώ το υπουργείο Υγείας της χώρας κάνει λόγο για ένα νεκρό. Η κρατική τηλεόραση γνωστοποίησε ότι ο νεκρός είναι στρατιωτικός. Νοσοκομειακές πηγές πάντως μιλούν για τουλάχιστον τρεις νεκρούς.

Οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300 νεκρούς καθ' όλη τη διάρκεια των επεισοδίων.

Επίκεντρο των επεισοδίων για ακόμα μία φορά η πλατεία Ταχρίρ, όπου διαδηλωτές αλληλοεκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Σύμφωνα με το BBC στην περιοχή ακούγονται πυροβολισμοί. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, αξίωσε την άμεση εκκένωση της πλατείας

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του Μπουμπάρακ εισέβαλαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου παραβιάζοντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οι οποίοι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στην πλατεία εδώ και εννέα ημέρες.

Παράλληλα, φωτιά εκδηλώθηκε στην αυλή τουΜουσείου της Αιγύπτου στο Κάιρο μετά από ρίψη μολότοφ. Στο μουσείο φιλοξενούνται ανεκτίμητες συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων. Για να προστατεύσουν το Μουσείο, οι διαδηλωτές σχημάτισαν γρήγορα μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο.

Την Παρασκευή, επωφελούμενοι από τις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών κατά του Μουμπάρακ και την αστυνομία, ληστές κατάφεραν να εισέλθουν για λίγο στο μουσείο, σπάζοντας βιτρίνες και αντικείμενα, προτού να εκδιωχθούν από τον στρατό. Δύο μούμιες της φαραωνικής εποχής υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες ενώ κάλυπταν τις διαδηλώσεις.

Διεθνής ανησυχία

Οι ΗΠΑ απηύθυναν νέα έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές. Την επιθυμία της Βρετανίας να ξεκινήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν την Αίγυπτο στη δημοκρατία εξέφρασε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν , ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Κάμερον, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν συγκράτηση. Όπως είπε, κάθε επίθεση σε ειρηνικούς διαδηλωτές είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια.

Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης και νομπελίστας Ελ Μπαραντέι κατηγορεί την κυβέρνηση για «τακτικές εκφοβισμού».

«Το νέο αιγυπτιακό καθεστώς θα πρέπει να σεβαστεί τις ειρηνευτικές συμφωνίες», υποστηρίζει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο να έχει ως αποτέλεσμα μια περίοδο «αστάθειας και αβεβαιότητας για πολλά χρόνια» στην περιοχή.

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μισέλ Αλιό-Μαρί έκανε έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ, στο διάγγελμά του την Τρίτη διεμήνυσε ότι δε θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, αλλά δε θα εγκαταλείψει την εξουσία μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησής του για πέντε αιγυπτιακές τράπεζες, που εδρεύουν στο Κάιρο. Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του αιγυπτιακού δημοσίου.

Επικοινωνία Δρούτσα - πατριάρχη Αλεξανδρείας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο κ. Δρούτσας ενδιαφέρθηκε για τους Έλληνες που διαμένουν στην Αίγυπτο και για το αν αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε προβλήματα, καθώς και αν υπάρχουν προβλήματα για το Πατριαρχείο και τις εκκλησίες μας στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

Από την πλευρά του ο πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον, τόσο του υπουργού Εξωτερικών όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, και δήλωσε ότι η τηλεφωνική αυτή επαφή του δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα όσα δραματικά γεγονότα συμβαίνουν στην Αίγυπτο.

Πηγή: skai.gr