Λαοθάλασσα κατά του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο

Μια λαοθάλασσα ξεχύθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας την πτώση της κυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ. Σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια, ο Μπουμπάρακ αναμένεται να ανακοινώσει ότι δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Στο μεταξύ την Τρίτη, τουλάχιστον 250.000 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ενώ το Reuters αναφέρει ότι βγήκαν στους δρόμους συνολικά 1 εκατομμύριο άνθρωποι και το Al Jazeera 2 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη διαδήλωση κατά του -επί μια τριακονταετία- προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.

Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών η παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ, τον οποίο ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε να αποχωρήσει μέχρι την Παρασκευή. Οι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης πανό και φώναζαν συνθήματα όπως "Αντίο Μουμπάρακ"

Περίπου 20 χιλιάδες άτομα συμμετέσχαν και στη συγκέντρωση στο Σουέζ φωνάζοντας "εξέγερση παντού", ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, την Ισμαηλία και πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.

Εντωμεταξύ, προσγειώθηκαν στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα τρία στρατιωτικά αεροσκάφη C-130, που μετέφεραν από την Αλεξάνδρεια συνολικά 184 Έλληνες που ζουν στην Αίγυπτο, ενώ στην Αθήνα πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας, με βασικά αιτήματα το δικαίωμα στην εργασία, πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες και την ανατροπή του καθεστώτος.

O Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο ΣΚΑΪ
«Η σημερινή μέρα θα δείξει τι θα γίνει στην Αίγυπτο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος.

«Η φωνή του λαού είναι οργή Θεού, και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα τώρα» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι, πεινάνε και γι' αυτό βλέπετε κατά χιλιάδες να ξεχύνονται στους δρόμους.»

«Δεν θα γίνει νέο Ιράν η Αίγυπτος»
Η βουλευτής και Α' αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα δήλωσε την Τρίτη στο ΣΚΑΪ και την «Πρώτη Γραμμή ότι η ΕΕ έχει μακρά παράδοση ευρωμεσογειακής συνεργασίας με τις αραβικές χώρες γιατί η σταθερότητά της Μεσογείου έχει άμεσες επιπτώσεις στην ΕΕ.

«Είμαστε οι μεγαλύτερες χρηματοδότες αυτών των χωρών, τα συμφέροντά μας είναι πολιτικά και οικονομικά. Η ΕΕ παρακολουθεί πολύ στενά τα γεγονότα» ανέφερε.

Για την κατάσταση στην Αίγυπτο η κ. Κράτσα τόνισε ότι είναι πάρα πολύ ευαίσθητη και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, αρνήθηκε πάντως το ενδεχόμενο η Αίγυπτος να μετατραπεί σε νέο Ιράν. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί νέο Ιράν. Στο Ιράν υπήρχε ένας χαρισματικός ηγέτης ο Αγιατολαχ Χομεϊνί. Ως ΕΕ είμαστε αποφασισμένοι να συνοδέψουμε την Αίγυπτο σε ένα ρόλο δημοκρατίας» σημείωσε.

«Αν δεν φύγει ο Μουμπάρακ θα χυθεί πολύ αίμα»
Δραματική προειδοποίηση ότι αν δεν φύγει από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ θα χυθεί πολύ αίμα στην Αίγυπτο απευθύνει ο αιγυπτιακής καταγωγής προέδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας Ναΐμ Ελγαντούρ με συνέντευξή του στο SKAI.gr.

"Καθοριστική η σημερινή ημέρα"
Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλέξανδρος Κούτσης τεκτίμησε στο ΣΚΑΪ ότι η σημερινή ημέρα είναι καθοριστική στο να πιέσει τον Μουμπάρακ να δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου, 40%, ζει κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, η νέοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά και η εξωτερική πολιτική του Μουμπάρακ προκαλεί αντιδράσεις, ενώ η αντιπολίτευση έχει μόλις 5 έδρες σε σύνολο 500 εδρών στο κοινοβούλιο» εξήγησε τους λόγους της εξέγερσης ο κ. Κούτσης.

Υπέρ των διεκδικήσεων ο Αραβικός Σύνδεσμος
Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε πως υποστηρίζει «τους νέους που διαδηλώνουν και τις διεκδικήσεις τους». Ο ίδιος απέτισε επίσης φόρο τιμής στο στρατό για τη «θαυμάσια θέση του», αφού υποσχέθηκε πως δεν θα ανοίξει πυρ εναντίον του πλήθους.
Πηγή: skai.gr